eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem szűnt meg a káosz a Eurostar háza táján

Harmadik napja szünetel a forgalom az Európai kontinenst és Nagy-Britanniát összekötő Csatornaalagútban, ahol a hétvégén több ezer ember ragadt be. Az üzemeltető azt monda: hétfő estére tudják megmondani, mikor indítják újra a vonatokat.

Európában a rossz idő miatti közlekedési káosz nem kímélte az Anglia és a kontinens közötti közlekedés legkényelmesebb eszközét, a Eurostar vonatokat sem. A hétvégén öt szerelvény ragadt be a Csalagútban, több mint kétezer utassal. Az üzemeltető először azzal próbálta magyarázni az esetet, hogy a benti meleg, és az alagút két végén beáramló különösen hideg levegő hőmérsékletkülönbsége elektromos hibákat okozott.

Az utasok étlen-szomjan és főleg információ nélkül várták órákon át, hogy kimentsék őket, miközben Londonban, Párizsban, Brüsszelben és Lille-ben több ezren vártak arra, hogy el tudjanak utazni. Szemtanúk elmondták, hogy a vonatok sötétségbe borultak, leállt a légkondicionálás, és az utasok egy része - köztük sok gyerek - pánikba esett.

A Eurostar üzemeltetési igazgatója hétfő reggeli interjúban bocsánatot kért, és azt mondta: rendkívüli átalakításokat végeztek a szerelvényeken, amelyeket hétfőn tesztelnek, és estére tudják megmondani, járni fognak-e a vonatok. A cég honlapján megjelent információ arra utal: a bajt az okozhatta, hogy mozdonyok a nyílt pályáról bevitték magukkal a havat az alagútba. Most hópajzsokat szerelnek fel - derült ki a közleményből.

Az Európai Parlamentnek a vonaton utazó egyik brit képviselője lemondásra szólította fel a Eurostar igazgatóját, aki azonban azt mondta: a legfontosabb most az, hogy újrainduljon a forgalom, ezután pedig kivizsgálják az esetet.

A Eurostar kénytelen volt megígérni az elakadt utasoknak, hogy visszatéríti az útiköltséget, emellett egy ingyen jegyet és további 240 dollár ad nekik a kellemetlenségek miatt.

Néhányan a káoszban azonban szokatlan segítőkészséget tapasztaltak meg. Az International Herald Tribune riportere - miután Párizsban törölték a vonatát - a tengerparti Calais-ba utazott, hogy komppal keljen át Angliába. A várost beterítette a hó és nem talált se taxit, se buszt, amivel a kikötőbe tudott volna menni, végül egy francia házaspár vitte ki autóval. A komptársaságok ezután közölték vele: gyalogosokat csak nappal szállítanak, ám szerencséjére hazafelé tartó angol snowboardosok beültették a kocsijukba, és így, velük eljutott Londonba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×