Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem szűnt meg a káosz a Eurostar háza táján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harmadik napja szünetel a forgalom az Európai kontinenst és Nagy-Britanniát összekötő Csatornaalagútban, ahol a hétvégén több ezer ember ragadt be. Az üzemeltető azt monda: hétfő estére tudják megmondani, mikor indítják újra a vonatokat.

Európában a rossz idő miatti közlekedési káosz nem kímélte az Anglia és a kontinens közötti közlekedés legkényelmesebb eszközét, a Eurostar vonatokat sem. A hétvégén öt szerelvény ragadt be a Csalagútban, több mint kétezer utassal. Az üzemeltető először azzal próbálta magyarázni az esetet, hogy a benti meleg, és az alagút két végén beáramló különösen hideg levegő hőmérsékletkülönbsége elektromos hibákat okozott.

Az utasok étlen-szomjan és főleg információ nélkül várták órákon át, hogy kimentsék őket, miközben Londonban, Párizsban, Brüsszelben és Lille-ben több ezren vártak arra, hogy el tudjanak utazni. Szemtanúk elmondták, hogy a vonatok sötétségbe borultak, leállt a légkondicionálás, és az utasok egy része - köztük sok gyerek - pánikba esett.

A Eurostar üzemeltetési igazgatója hétfő reggeli interjúban bocsánatot kért, és azt mondta: rendkívüli átalakításokat végeztek a szerelvényeken, amelyeket hétfőn tesztelnek, és estére tudják megmondani, járni fognak-e a vonatok. A cég honlapján megjelent információ arra utal: a bajt az okozhatta, hogy mozdonyok a nyílt pályáról bevitték magukkal a havat az alagútba. Most hópajzsokat szerelnek fel - derült ki a közleményből.

Az Európai Parlamentnek a vonaton utazó egyik brit képviselője lemondásra szólította fel a Eurostar igazgatóját, aki azonban azt mondta: a legfontosabb most az, hogy újrainduljon a forgalom, ezután pedig kivizsgálják az esetet.

A Eurostar kénytelen volt megígérni az elakadt utasoknak, hogy visszatéríti az útiköltséget, emellett egy ingyen jegyet és további 240 dollár ad nekik a kellemetlenségek miatt.

Néhányan a káoszban azonban szokatlan segítőkészséget tapasztaltak meg. Az International Herald Tribune riportere - miután Párizsban törölték a vonatát - a tengerparti Calais-ba utazott, hogy komppal keljen át Angliába. A várost beterítette a hó és nem talált se taxit, se buszt, amivel a kikötőbe tudott volna menni, végül egy francia házaspár vitte ki autóval. A komptársaságok ezután közölték vele: gyalogosokat csak nappal szállítanak, ám szerencséjére hazafelé tartó angol snowboardosok beültették a kocsijukba, és így, velük eljutott Londonba.