Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kilenc ember fagyott meg a hét végén Csehországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilenc személy fagyott meg a hét végén Csehországban, miután a hideg 60-70 éves rekordokat döntött meg szinte minden régióban - közölte a hétfői cseh sajtó.

A hegyvidékeken mínusz 20-25 Celsius fokra süllyedt a hőmérséklet, ami ebben az időszakban szokatlan. A leghidegebb a cseh-német határon fekvő Kvilda településen volt, ahol vasárnap kora reggel mínusz 26,5 fokot mértek. Tragikus volt a hétvége az észak-morvaországi Ostravában, ahol három hajléktalan életét követelte a hideg időjárás. A fagyhalál áldozatai a hajléktalanok, az ittas, valamint az idős, elhagyott személyek köréből kerültek ki. Prágában szintén olyan hajléktalan asszony fagyott meg, akinek már nem jutott ágy az éjjeli menedékhelyen.

Meteorológusok szerint a következő napokban is nagyon kellemetlen időjárásra kell számítani Csehországban. A havazást kedden és szerdán részleges felmelegedés, havas eső váltja fel, amely viszont rendkívül síkossá teheti az utakat, amelyeken - tekintettel az ünnepekre - nagy forgalom várható.

Szlovákiában a hegyvidékeken továbbra is havazásra kell számítani. A jelentések szerint országszerte minden főút járható, de az északi részeken hófúvások nehezítik a közlekedést. Az alsóbbrendű utak jelentős részén néhány centiméteres kásás hó van.

Kedden szintén felmelegedést és jeges, síkos utakat jósolnak a meteorológusok.

A legfőbb szlovákiai síközpontok a hét vége óta üzemelnek. A hétfői jelentések szerint a hóviszonyok gyakorlatilag mindenütt aránylag jók, alkalmasak a sízésre, bár a hóréteg vastagsága továbbra is a sokéves átlag alatt van. Minden központban a természetes havat hóágyúkkal javítják fel. Számos központban különféle szezon eleji kedvezmények vannak érvényben karácsonyig.

Súlyosabb balesetek a hét végén nem voltak, de a fokozott óvatosságra feltétlenül szükség van - állítja a szlovák rendőrség.