Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelentősen hozzájárult a globális felmelegedéshez a koppenhágai klímacsúcs

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben nem ért el áttörést a klímaváltozás elleni küzdelemben a koppenhágai klímacsúcs, a 12 napos tanácskozás jelentősen növelte a szén-dioxid-kibocsátást.

A szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, és ezzel a globális felmelegedés lassítása volt a fő célja a december 7-én kezdődő koppenhágai klímacsúcsnak. Szombaton új nemzetközi szerződés helyett egy jogi kötelezettséget nélkülöző, kevés konkrétumot tartalmazó zárónyilatkozat tudomásul vételével ért véget a konferencia.

A szerény eredménnyel záruló csúcs hozadékait szakértők eltérően értékelik, annyi azonban bizonyos, hogy az összejövetel nem nélkülözte a káros hatásokat. A 192 országból érkező mintegy 1800 küldött 41 ezer tonna szén-dioxidot termelt, ami megegyezik egy 140 ezres város kibocsátásával.

Ehhez jön még a 12 nap alatt felhasznált energiamennyiség, valamint az ott tartózkodás alatt termelt szemét, amelynek elégetése szintén üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. Ismert az is, hogy a nemzetközi tanácskozásokon monumentális papírhegyek keletkeznek - akkor is, ha különös figyelmet fordítanak a felhasznált papírmennyiségre.

Habár a résztvevőket a tömegközlekedés igénybevételére buzdították, sőt 200 kölcsönözhető kerékpár is várta a vendégeket - bicikliző vagy épp metrózó állam-és kormányfők fényképei nem járták be a világsajtót. Épp ellenkezőleg. A Föld megmentéséért érkező politikusok annyi limuzint és magánrepülőgépet használtak, hogy a rendező ország, Dánia nem is tudta kielégíteni az igényeket.

Németországból és Svédországból, vagyis több száz kilométeres távolságból voltak kénytelen luxusautókat hozatni. A limuzinok közül mindössze öt volt hibrid, a többi vagy dízel volt vagy benzinnel működött. Nem volt elegendő parkolóhely a koppenhágai repülőtérre érkező 140 magángép számára sem, így volt, akiket Svédországból szállítottak a konferencia helyszínére.

Ugyan a koppenhágai egyezmény szerint 2 Celsius-fokban maximálnák a globális felmelegedés mértékét, egy brit lap tulajdonába jutott bizalmas ENSZ elemzés szerint a fejlett és fejlődő országok vállalásai 3 fokos melegedéshez vezetnének. A tanulmány szerint a vállalásokból az következik, hogy 2020-ban az üvegházhatású gázok kibocsátása 1,9-4,2 milliárd tonnával fogja meghaladni a 2 Celsius-fokos határ tartásához szükséges 44 milliárd tonnás szintet.