eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem enyhült az időjárás Európában, káosz a közlekedésben

A kontinensen átsöprő hideghullám eredményeként európaiak tízezrei vesztegeltek vasárnap is pályaudvarokon, repülőtereken és autóutakon. A dermesztő hideg és hóesés áldozatokat követelt, egyedül Lengyelországban 15 ember fagyott meg az éjjel.

 A francia légi közlekedési hatóság a Charles de Gaulle és az Orly repülőtérről induló járatok 40 százalékát törölte vasárnap délután. Franciaország nyugati és északnyugati részén vasárnapra többé-kevésbé normalizálódott a helyzet, de a tömegközlekedési eszközök több városban, csakúgy mint Belgium déli részén, vagy Hágában és más belga városokban, továbbra sem járnak.

Belgium három legnagyobb repülőtere - Brüsszel, Charleroi és Liege - egyáltalán nem üzemelt vasárnap, az amszterdami Schipholon a járatok egy része késik, másokat pedig töröltek. A londoni Heathrow-n hasonló a helyzet: jó esetben "csak" késik a gép, rossz esetben törlik a járatot. A masszív havazás miatt lezárták az észak-angliai Manchester repterét.

Súlyos a helyzet Belgium közútjain, ahol összesen 200 kilométeres hosszúságú dugók keletkeztek. Különösen a brüsszeli repülőtérre és a Luxemburgba vezető utakon állt a forgalom.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal és Belgiummal összekötő Eurostar szuperexpresszek továbbra sem közlekednek, pedig már mintegy 24 ezer utas várakozik a Csatorna-alagúton való átkelésre. A vonatokat közlekedtető cég szóvivője szerint még korai beszélni arról, hétfőn helyreáll-e a rend a tengeralatti vasúti közlekedésben.

Péntek éjjel több mint kétezer utassal öt szerelvény rekedt több órára a Csatorna-alagútban. A problémát az időjárás okozta, Franciaországban ugyanis szokatlanul fagyos az idő, ám az alagútban viszonylag meleg és párás a levegő. A rendkívül bonyolult szerkezetű villamos mozdonyok elektronikai rendszerei a hirtelen hőmérséklet különbség miatt felmondták a szolgálatot, és a vonatokat a biztonsági berendezések automatikusan leállították. Két nap alatt több mint ötvenezer utas maradt hoppon.

Késések vannak a "normál" vasúti közlekedésben is. Franciaországban a nagysebességű vonatok (TGV) a megszokott 300 kilométer/óra sebesség helyett csak 220-szal közlekedhetnek. A Párizs-Brüsszel-Köln-Amszterdam vonalon közlekedő nagysebességű vonatok, a bordó vonatként is emlegetett Thalysok Brüsszel irányából ugyancsak késnek. Ausztria és Hollandia hatóságai még a vasúti közlekedéstől is eltanácsolták a lakosságot.

Olaszországban, Belgiumban és Hollandiában elhalasztották a nagyobb labdarúgó-mérkőzéseket.

Lengyelországban december eleje óta 47 ember fagyott halálra, közülük 15 szombaton. A rendőrség arra kérte vasárnap a lakosságot, hogy azonnal hívjanak segítséget, ha földön fekvő hajléktalant vagy ittas embert látnak. A rendőrök átfésülik a hajléktalanok által gyakran használt parkokat, kerteket, és megpróbálják őket menedékhelyre küldeni.

Franciaország keleti részén mínusz 24 Celsius-fokot mértek az éjjel, két férfi fagyott halálra. Ausztriában ugyancsak mínusz húsz fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, itt is két férfi halt meg. Németországban mínusz 15 és mínusz 20 Celsius-fok közötti hőmérsékletet mértek sok helyütt vasárnap hajnalban. Mannheimben egy ittas hajléktalan fagyott meg szombat hajnalban.

Olaszországban, ahol általában enyhék a telek, az erős havazás és hideg miatt károsodhattak a gyümölcsfák, az olíva- és szőlőültetvények. Mínuszrekordok dőltek meg: szombat éjjel a közép-olaszországi Gran Sasso hegységben mínusz 25, az észak-olaszországi Marcesina síkságon mínusz 29 fokot mértek. Szicíliában a védelmi minisztérium helikopterei vitték a mentőorvosokat a sürgős ellátásra szoruló betegekhez.

Riadót fújtak a meteorológusok Spanyolországban és Portugáliában is. Az Ibériai-félsziget belsejében tovább hűlt a levegő, az észak-spanyolországi városokban, így Burgosban, Leónban, Palenciában és Soriában akár mínusz 20 Celsius-fokra csökkenhet a hőmérséklet. A portugáliai Madeira nemzetközi repülőterén máris fennakadások vannak.
.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×