Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dzurinda szerint az MKP az egyetlen, amelyet Fico nem vehet be a jövőbeni koalícióba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mikulás Dzurinda szerint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) az egyetlen olyan párt, amelyet az Irány-Szociáldemokrácia (Smer), a jövő évi szlovákiai parlamenti választás legnagyobb esélyese semmiképpen sem vehet be a kormánykoalícióba.

"(Robert) Fico úr bárkit meghívhat a koalícióba, csak az MKP-t nem" - jelentette ki az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

A volt kormányfő, akinek pártja nyolc évig (1998-2006) kormányzott koalícióban a magyarokkal is, megjegyezte: úgy véli, hogy ezt Csáky Pál, az MKP elnöke - akinek pártja eddig nem határolódott el a Smerrel való esetleges együttműködéstől - is "előbb vagy utóbb meg fogja érteni".

Dzurinda szerint az MKP részéről naivitás azt hinni, hogy eredményt hozhat, ha bármi módon "udvarolni" fognak a Smernek. Csáky az utóbbi időben ismételten kijelentette: javulhatna a magyar-szlovák viszony, ha az MKP a jövőben tagja lenne a szlovákiai koalíciónak, mert pártja jó viszonyt ápol Fidesszel, amely várhatóan Magyarországon nyer választást.

Az SDKU elnökének meggyőződése, hogy a Smerrel való koalícióra a szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is rövidesen ráfizetne. Dzurinda ismételten hangsúlyozta, hogy pártja nem akar együttműködni a Smerrel. Fico korábban ezzel kapcsolatban már többször is azt mondta: a választás győztese szokott koalíciót ajánlani, nem a vesztes.

Az egykori miniszterelnök szerint a mai ellenzéki pártoknak össze kellene fogniuk, hogy a választáson legyőzzék a Smert. A hét ellenzéki párt múlt heti találkozóját sikeresnek minősítette. Megjegyezte: a pártok 3,5 év után találkoztak először, és most nehezen lehetett elérni többet, mint a közös célt megnevezni. A találkozó után úgy az MKP, mint a KDH is jelezte, hogy egyedül kíván indulni a választáson.

Mindezek ellenére a pártok megegyeztek, hogy januárban politikai tárgyalásokat kezdenek a lehetséges együttműködésről. Helyi politikai elemzők többsége jelenleg szkeptikus a szlovák ellenzék együttes fellépését illetően.

Dzurinda szerint az MKP részéről naivitás azt hinni, hogy eredményt hozhat, ha bármi módon "udvarolni" fognak a Smernek. Csáky az utóbbi időben ismételten kijelentette: javulhatna a magyar-szlovák viszony, ha az MKP a jövőben tagja lenne a szlovákiai koalíciónak, mert pártja jó viszonyt ápol Fidesszel, amely várhatóan megnyeri a magyarországi választásokat.

"Az MKP csodálkozását fejezi ki amiatt, hogy Dzurinda a sajtón keresztül üzen az MKP-nak, miként politizáljon" - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi irodájába. A párt szerint Dzurinda túl gyakran, s helyenként átgondolatlan módon változtat a véleményén.

Az SDKU elnökének meggyőződése, hogy a Smerrel való koalícióra a szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is hamar ráfizetne. Dzurinda ismételten hangsúlyozta, hogy pártja nem akar együttműködni a Smerrel. Fico korábban ezzel kapcsolatban már többször is azt mondta: a választás győztese szokott koalíciót ajánlani, nem a vesztes.

Az egykori miniszterelnök szerint a mai ellenzéki pártoknak össze kellene fogniuk, hogy a választáson legyőzzék a Smert. A hét ellenzéki párt múlt heti találkozóját sikeresnek minősítette. Megjegyezte: a pártok 3,5 év után találkoztak először, és most nehezen lehetett elérni többet, mint a közös célt megnevezni. A találkozó után úgy az MKP, mint a KDH is jelezte, hogy egyedül akar indulni a választáson.

"Az MKP nem tartja szükségesnek, hogy bárkivel is bármilyen dokumentumot aláírjon a választások előtt, a választások utáni lehetséges politikai csoportosulásokról ugyanis a választók döntenek" - áll a magyar párt vasárnapi nyilatkozatában.

Mindezek ellenére a pártok megegyeztek abban, hogy januárban politikai tárgyalásokat kezdenek a lehetséges együttműködésről. Helyi politikai elemzők többsége jelenleg szkeptikus a szlovák ellenzék együttes fellépését illetően.