eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szerény eredménnyel zárult a koppenhágai klímacsúcs

Tizenhárom napig tartó tárgyalássorozat után szombaton délután lezárult a koppenhágai ENSZ klímakonferencia utolsó plenáris ülése, és ezzel véget ért a világszervezet eddigi legnagyobb szabású éghajlatváltozási tanácskozása.

Az eredetileg 12 naposra tervezett konferencia a vártnál jóval szerényebb eredménnyel zárult; a 193 delegáció egy új nemzetközi szerződés elfogadása helyett mindössze tudomásul vett egy kevés konkrétumot tartalmazó, két és fél oldalas politikai nyilatkozatot.

Az ENSZ vezető tisztségviselői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a Koppenhágai Egyezmény címet viselő dokumentum alapján tovább folytatódhat a munka, és a következő, 2010-es mexikóvárosi klímakonferencián megalkothatják az éghajlatvédelmi harcot szabályozó, kötelező jogi érvénnyel bíró szerződést.Erre azonban a koppenhágai tapasztalatok alapján nem sok az esély - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfó főszerkesztője, Gyévai Zoltán.

A szakértő elmondta: mindössze egy politikai megállapodás született a 13 napon át tartó konferencián, ám az egyezség még ennek is gyenge, hiszen nem csatlakozott ahhoz minden ország. Az eredeti terv egy minden résztvevőre jogilag kötelező érvényű dokumentum megalkotását tűzte ki célul.

Annak kimondása, hogy a felmelegedést 2 Celsius-fokban kell korlátozni, nem újdonság, erről már két évvel ezelőtt Bali szigetén is megállapodtak a világ országai. Szakértők szerint ugyanakkor a felmelegedés 3 fok is lehet a jövőben.

Az országok a hosszas tárgyalás után nem határoztak meg célszámokat, mindössze azt határozták el, hogy a fejlődő országok a felmelegedés megfékezéséhez 2020-ig évente 100 milliárd dollárt ad a fejlett világ, de hogy a hozzájárulásban ki mennyire veszi ki a részét, arról nem született egyezség.

A megegyezés másik eleme, hogy a fejlődő országok 2010 és 2012 között az alkalmazkodáshoz 30 milliárd dollárt kapnak, ehhez pedig leginkább az Európai Unió járul hozzá.

Az Egyesült Államok el akarta érni, hogy a vállalások végrehajtását egy meghatározott szisztéma szerint ellenőrizzék a jövőben, ehhez azonban Kína nem járult hozzá, Amerika viszont ennek teljesüléséhez kötötte a segítségét.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×