eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Klímacsúcs: az építőipar mentheti meg a világot?

Igen jelentős szerepe lehet az építőiparnak abban, hogy a károsanyag-kibocsátás a várt ütemben csökkenhessen - mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató professzor, aki a koppenhágai csúcson is előadást tartott a témában.

A legfrissebb kutatások szerint jelentős szerepet játszhat az épületszektor a klímaváltozás mérséklésében: a 2005-ös szinthez képest akár 60-80 százalékkal is mérsékelni lehet az ezzel kapcsolatos károsanyag-kibocsátást az évszázad közepére - mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána.

A klímakutató hozzátette: ahhoz, hogy 2 Celsius-fok alá mérsékeljük a felmelegedés szintjét, nagyjából ilyen mértékben kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, és kevés olyan szektor van, ahol viszonylag könnyen teljesíteni lehet ezt a célkitűzést.

Márpedig az építőipar ilyen a szakértő szerint, aki hangsúlyozta: össze kell hangolni az építészeti technológiákat. Nem költséges módszerekről van szó, hiszen vannak olyan új környezetbarát házak, amelyek felépítése kevesebbe került, mint az átlagos épületekéi.

A Koppenhágában zajló klímakonferenciáról szólva Ürge-Vorsatz Diána elmondta: azt várja a tanácskozástól, hogy "megegyeznek abban, hogy meg fognak egyezni", és lefektetik a megállapodás kereteit.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×