Iránban a hatalom megtalálta a bizonyítékot az ellenzékkel való leszámoláshoz

InfoRádió / MTI
2009. december 16. 13:45
Vannak bizonyítékok arra, hogy iráni ellenzéki vezetők szították a társadalmi feszültséget az országban a vitatott kimenetelű júniusi elnökválasztás után - jelentette ki szerdán az iráni főbíró az IRNA hírügynökség szerint.

Kijelentése okot adhat olyan találgatásra, miszerint mások között Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezetőt, volt elnökjelöltet bíróság elé állítják. A konzervatív iráni vezetés támogatói azt állítják, hogy a választás utáni ellenzéki zavargásokat külföldi segítséggel szították ellenzéki vezetők. Már többször követelték Muszavi letartóztatását. Több reformer honlap a héten figyelmeztetett ennek eshetőségére, s arra buzdította az ellenzékieket, hogy vonuljanak az utcákra, ha ez megtörténik.

A hatalom és az ellenzék közötti ellentét még inkább elmérgesedett a múlt héten, mert Muszavi diák hívei hatalmas tüntetést rendeztek, és ezen a biztonsági erők összecsaptak velük. Iránban diákok alkotják a reformmozgalom gerincét.

Szádek Laridzsáni főbíró azzal vádolt meg szerdán több ellenzéki vezetőt, hogy provokálta a diákokat, és hazugságok terjesztésével próbálta meg lejáratni a klérust. "Az olyan hazugságok terjesztésével, mint hogy a választások után őrizetbe vetteket megkínozták (...) segítettek külföldi ellenségeinknek abban, hogy nyomást gyakoroljanak ránk" - mondta Laridzsáni.

A főbíró augusztusi hivatali beiktatásakor ígéretet tett arra, hogy felelősségre vonják a biztonsági erőknek azokat a tagjait, akik részt vettek a választás után őrizetbe vett tüntetők kínzásában. "Senki nem veheti a bátorságot, hogy megsértse az állampolgárok jogait vagy biztonságát. Ezennel bejelentem, hogy senkinek nem fogok megbocsátani ez ügyben, és a jogsértőket bíróság elé állítjuk" - jelentette ki.

A 49 éves új főbíró Ali Laridzsáni parlamenti elnök fivére. Ali Laridzsáni a konzervatív táboron belül Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenlábasa. Az, hogy Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője Szádek Laridzsánit nevezte ki a jelentős befolyással járó posztra, annak a jele lehet, hogy a legfőbb vezető igyekszik egyensúlyozni a konzervatív táboron belüli, különböző irányultságú csoportok között.