Akik Magyarországon vásárolnak karácsonyra

InfoRádió / MTI
2009. december 16. 06:11
Egy felmérés adatai szerint Kárpátalja lakói az idén mintegy 10 millió eurót költenek karácsonyi és újévi ajándékok vásárlására, főként Magyarországon és kisebb részben Szlovákiában.

A Kárpátaljai Turisztikai és Információs Központ által 2009. december 1. és 10. között végzett kutatás szerint a kishatárforgalmi engedéllyel rendelkező kárpátaljai lakosok 25 százaléka, azaz mintegy 30 ezer fő tervezi azt, hogy Magyarország valamelyik ukrán határhoz közeli bevásárlóközpontjában szerzi be a karácsonyi és újévi ajándékokat.

A schengeni vízummal rendelkező válaszadók 20 százaléka Budapestet nevezte meg a karácsonyi bevásárlás célállomásaként. A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye azon lakosainak 65 százaléka, akik külföldön szeretnék megejteni a karácsonyi-újévi ajándékok vásárlását, Budapestet jelölte meg olyan helyként, amely széles áruválasztékával megfelel az elvárásainak - adták hírül kárpátaljai internetes hírportálok.

A kutatás szerint a schengeni vízummal rendelkező kárpátaljaiak 10 százaléka Szlovákiában, négy százaléka pedig Bécsben akar bevásárolni karácsonyra.

A megkérdezettek 35 százaléka vélte úgy, hogy a szomszédos országokban kedvezményes áron szerezheti be a divatos árucikkeket. Arra a kérdésre, hogy mennyit szánnak a karácsonyi és újévi ajándékok megvásárlására, a válaszadók 35 százaléka 300-500 euró közötti összeget nevezett meg.

A kutatást végző cég előrejelzése szerint a kárpátaljaiak az idei év végi vásárlásaik során mintegy 10 millió eurót hagynak a szomszédos országok üzleteiben.