Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama üdvözletet küldött Tőkés Lászlónak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két évtizeddel ezelőtt romániaiak tízezrei fogtak össze és álltak ki határozottan a szabadság és az egyenlőség mellett - áll Barack Obama üzenetében, amelyet a temesvári forradalom évfordulója alkalmából küldött Tőkés Lászlónak.

Az amerikai elnök üzenetében, amelyet felolvastak kedden este a Temesvári Operában rendezett gálaesten, úgy fogalmaz: amikor oly nagy szükség volt a változásra, az akkori események szereplői segítettek kikövezni a remény útját, és Románia történelmében új fejezet nyílhatott. Obama üdvözölte mindazokat, akik bátorsága hozzájárult ahhoz, hogy az emberek szerte a világon szabadon élhessenek.

Tőkés László volt püspök, az Európai Parlament tagja kedden politikai szándéknyilatkozatot tett közzé a kommunizmus bűneit kivizsgáló nemzetközi büntetőjogi rendszer kialakítása érdekében.

"Azt kérjük az Európai Uniótól, mint ötszázmillió polgár intézményes képviselőjétől, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetségénél (ENSZ) indítsa be a megfelelő eljárásokat egy olyan nemzetközi büntetőjogi rendszer kialakításának érdekében, mely lehetővé tenné a kommunizmus ideje alatt elkövetett bűnök, emberiségellenes cselekmények törvényes kivizsgálását és elítélését a nemzetközi jog normáinak megfelelően" - olvasható a nyilatkozatban.

A kommunizmus "temesvári peréhez" az érintett államok erre szakosodott intézményei szolgáltatnának bizonyítékokat, ahol ezen intézmények már léteznek - írja Tőkés, hozzáfűzve: azokban az országokban, melyek nem rendelkeznek hasonló intézményekkel, az ENSZ égisze alatt ezután hozzák létre illetékes intézményeiket, illetve a megfelelő kivizsgálási szerveket.

A temesvári emlékév keddi rendezvényein Lech Walesa volt lengyel államfő, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője felidézte a térség kommunista-ellenes mozgalmainak időszakát. Emlékeztetett arra, hogy II. János Pál pápa annak idején azt üzente a lengyeleknek: "Ne féljetek!". A lengyelek pedig megértették az üzenetet - mondta Walesa, aki szerint ez volt az első győzelem a kommunizmus felett.

Tőkés László külön beszélt a délutáni konferencián a kommunista rendszer természetéről, amelyet szerinte a hazugság jellemzett a leginkább. Húsz évvel ezelőtt a román társadalom puskaporos hordóvá vált, mert elviselhetetlen volt már számára a gonoszság, a hazugság - mondta.