Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Moszkvában tárgyal az új NATO-főtitkár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A NATO és Oroszország kapcsolatainak fejlesztése, Afganisztánnal összefüggő kérdések, valamint az orosz elnök európai biztonsági kezdeményezése kerül terítékre Dmitrij Medvegyev és Anders Fogh Rasmussen moszkvai megbeszélésén - jelezték orosz források.

A NATO főtitkára kedden érkezik Moszkvába háromnapos látogatásra. Az orosz elnökön kívül találkozik Vlagyimir Putyin kormányfővel, Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Nyikolaj Patrusevvel, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőjével, valamint a parlament két házának elnökeivel, Szergej Mironovval és Borisz Grizlovval.

Szergej Prihogyko, az államfő tanácsadója közölte, hogy Medvegyev és Rasmussen a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, Afganisztánról, a humanitárius és műszaki, valamint haditechnikai együttműködésről tárgyal, de szó lesz a NATO és a Sanghaji Együttműködési Szervezet, illetve a NATO és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete közötti együttműködésről is. Prihogyko úgy vélte, hogy a főtitkár "szokatlanul nyílt munkastílusa" jelentős mértékben elősegítheti a párbeszéd haladását.

Egy neve mellőzését kérő forrás az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az iráni nukleáris problémát és a közel-keleti helyzetet is érintik majd a felek.

"Mivel a főtitkár jelezte, hogy javítani szeretné az Oroszországgal fennálló partnerség minőségét, a felek megkülönböztetett figyelmet fordítanak majd az együttműködés aktivizálására a bizalom és a stabilitás növelése, valamint az euroatlanti térség katonai-politikai helyzetének kiszámíthatósága és a közös kihívások elleni hatékonyabb fellépés érdekében" - mondta a forrás.

Különös jelentőségre tesz szert az illető szerint a megbeszélésen, hogy megvitatják Medvegyevnek az európai biztonsági szerződés megkötésére vonatkozó javaslatát, amely a biztonság oszthatatlanságának, valamint a mások érdekei figyelembe vétele szükségességének elvein nyugszik. A tervezetet november 27-én juttatták el a NATO-nak. Medvegyev és a NATO-főtitkár megbeszéli a terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem és a kalózkodás elleni harc, valamint a természeti és műszaki katasztrófák következményeinek felszámolásában való fellépés prioritásait és az e területeken való együttműködés gyakorlati projektjeit is.