Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jogi úton a sztrájk ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közelebbről egyelőre nem részletezett jogi eljárással is megpróbálja elejét venni a British Airways (BA) az utaskísérők karácsonyra meghirdetett, várhatóan hatalmas felfordulással járó maratoni sztrájksorozatának.

A legnagyobb brit légitársaság - amely a Malévval együtt a oneworld globális légi szövetség tagja, és naponta két járatot közlekedtet Londonból Budapestre - előzetes becslések szerint 400 millió fontot (120 milliárd forintot) veszít, ha a légi utaskísérők valóban megtartják a Unite szakszervezet által december 22-étől január 2-áig meghirdetett, példátlan hosszúságú sztrájkot.

A tervezett munkabeszüntetés több mint 900 ezer utast érint. A BA felajánlotta, hogy akiknek a sztrájkidőszakra, vagy a kezdő- és zárónapot megelőző, illetve követő 48 órára jegyfoglalásuk van, azt költségmentesen átfoglalhatják a cég más járataira a következő tizenkét hónapon belül.

A szakszervezet hétfő este jelentette be a sztrájkot, azzal az indokkal, hogy nem sikerült egyezségre jutni a cégvezetés által tervbe vett leépítések és megszorítások ügyében.

A British Airways eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta szeptemberben: adófizetés előtti vesztesége 292 millió font (87 milliárd forint) volt, vagyis a társaság percenként több mint ezer font veszteséggel működött. Elemzők különösen azt tartják riasztónak, hogy a hagyományosan igen erős időszaknak számító nyári utazási szezonban keletkezett a súlyos veszteség zöme.

A British Airways elsősorban a prémiumosztályok forgalmának meredek visszaesését szenvedi meg. Egyik legfőbb bevételi forrása ugyanis a bőség éveiben a londoni City első, illetve üzleti osztályon repülő bankárainak utaztatása volt, főleg az észak-amerikai járatokon. A súlyos pénzügyi válság és a tömeges citybeli elbocsátások nyomán azonban ez az utascsoport szinte eltűnt.

A túlélésért küzd a cég

A BA vezérigazgatója, Willie Walsh nemrégiben kijelentette, hogy a cég "a túlélésért küzd". A BA a jelenlegi pénzügyi év végéig összesen 4900 fős - 12 százalékos - leépítést tervez. Az utaskísérőket érintő intézkedések között szerepel a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámcsökkentése járatonként egy fővel - 15-ről 14-re -, valamint a bérek befagyasztása két évre. A szakszervezet szerint azonban ezzel a cég munkaszerződéseket érintő módosításokat hajt végre, előzetes konzultáció nélkül.

Walsh ugyanakkor "cinikus akciónak" nevezte a meghirdetett sztrájkot. A cégvezető részletek nélkül közölte: a vállalat "operatív és jogi lépésekkel" igyekszik elejét venni a felfordulásnak.

Vannak arra utaló jelek, hogy az utaskísérőket is meglepte az érdekképviselet által bejelentett drasztikus akció. Jóllehet a sztrájkot az állomány több mint 90 százaléka megszavazta, londoni kereskedelmi rádióknak hétfőn este több betelefonáló BA-alkalmazott elmondta: ilyen hosszúságú munkabeszüntetés meghirdetésére nem számítottak.