eur:
393.52
usd:
368.48
bux:
65936.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Generációs ugrás a brit trónutódlásban?

Unokájára, Vilmos hercegre készül átruházni hivatalos kötelezettségeinek jelentős részét a brit uralkodó - írta az egyik vezető vasárnapi brit bulvárlap, amely szerint a terv ismét felveti a "generációs ugrás" hivatalosan rendre cáfolt lehetőségét a trónutódlásban.

II. Erzsébet királynő után fia, Károly walesi herceg következne a brit uralkodók sorában. A Mail on Sunday azonban egy bizalmas pénzügyminisztériumi leirat birtokába jutott, amelyben nyíltan az áll, hogy "Õ Királyi Fensége Vilmos herceg a jövő évtől ideje jelentős részét várhatóan hivatalos programok teljesítésével tölti ... ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi hátteret".

A kiszivárogtatott dokumentum újabb tápot ad azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint ha a 83 éves uralkodó meghal, a koronát az idén 61 esztendős Károly helyett a 27 éves Vilmos örökli majd, jóllehet ezt a lehetőséget udvari források erőteljesen elvetik - írta a Mail on Sunday.

A királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos - aki éppen most szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - már januárban megkezdi hivatali tevékenységét, amikor nagymamája képviseletében Ausztráliába és Új-Zélandra látogat. Ez lesz az első alkalom arra, hogy a fiatal herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - az uralkodó nevében tesz hivatalos látogatást külföldön.

II. Erzsébet tavaly 400 hivatalos programot bonyolított le. Az udvar nyilvánosan mindig cáfolja, hogy a királynő és 88 éves férje, Fülöp edinburghi herceg csökkenteni szeretné a rájuk háruló kötelezettségek terhét. Az uralkodói pár azonban idén februárban, komoly feltűnést keltő módon lemondta hosszú ideje tervezett állami látogatását a Közel-Keleten, "sokirányú egyéb elfoglaltság" miatt. A királynő és férje most első ízben mondott le külföldi látogatást ilyen indokkal.

A Mail on Sunday szerint az uralkodói unoka "árnyékkirályi" megbízatására utaló kiszivárogtatások felvetik azt a kérdést is, hogy mikor várható Vilmos és kedvese, Kate Middleton eljegyzésének bejelentése.

Vilmos és Kate 2001-ben találkozott a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági pletykák attól a pillanattól kezdve keringenek a sajtóban, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

A herceg - általános megdöbbenésre - két éve szakított ugyan barátnőjével, de a mosolyszünet alig két hónapig tartott, és az ifjú trónörökös sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Az eljegyzési találgatások hulláma minden évben különösen karácsony tájékán csap magasra. Az egyik legelőkelőbb brit áruházlánc, a Woolworths például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate portréjával.

A Woolworths azóta tönkrement, a várva várt bejelentés pedig még mindig nem hangzott el...

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×