Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Generációs ugrás a brit trónutódlásban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Unokájára, Vilmos hercegre készül átruházni hivatalos kötelezettségeinek jelentős részét a brit uralkodó - írta az egyik vezető vasárnapi brit bulvárlap, amely szerint a terv ismét felveti a \"generációs ugrás\" hivatalosan rendre cáfolt lehetőségét a trónutódlásban.

II. Erzsébet királynő után fia, Károly walesi herceg következne a brit uralkodók sorában. A Mail on Sunday azonban egy bizalmas pénzügyminisztériumi leirat birtokába jutott, amelyben nyíltan az áll, hogy "Õ Királyi Fensége Vilmos herceg a jövő évtől ideje jelentős részét várhatóan hivatalos programok teljesítésével tölti ... ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi hátteret".

A kiszivárogtatott dokumentum újabb tápot ad azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint ha a 83 éves uralkodó meghal, a koronát az idén 61 esztendős Károly helyett a 27 éves Vilmos örökli majd, jóllehet ezt a lehetőséget udvari források erőteljesen elvetik - írta a Mail on Sunday.

A királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos - aki éppen most szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - már januárban megkezdi hivatali tevékenységét, amikor nagymamája képviseletében Ausztráliába és Új-Zélandra látogat. Ez lesz az első alkalom arra, hogy a fiatal herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - az uralkodó nevében tesz hivatalos látogatást külföldön.

II. Erzsébet tavaly 400 hivatalos programot bonyolított le. Az udvar nyilvánosan mindig cáfolja, hogy a királynő és 88 éves férje, Fülöp edinburghi herceg csökkenteni szeretné a rájuk háruló kötelezettségek terhét. Az uralkodói pár azonban idén februárban, komoly feltűnést keltő módon lemondta hosszú ideje tervezett állami látogatását a Közel-Keleten, "sokirányú egyéb elfoglaltság" miatt. A királynő és férje most első ízben mondott le külföldi látogatást ilyen indokkal.

A Mail on Sunday szerint az uralkodói unoka "árnyékkirályi" megbízatására utaló kiszivárogtatások felvetik azt a kérdést is, hogy mikor várható Vilmos és kedvese, Kate Middleton eljegyzésének bejelentése.

Vilmos és Kate 2001-ben találkozott a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági pletykák attól a pillanattól kezdve keringenek a sajtóban, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

A herceg - általános megdöbbenésre - két éve szakított ugyan barátnőjével, de a mosolyszünet alig két hónapig tartott, és az ifjú trónörökös sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Az eljegyzési találgatások hulláma minden évben különösen karácsony tájékán csap magasra. Az egyik legelőkelőbb brit áruházlánc, a Woolworths például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate portréjával.

A Woolworths azóta tönkrement, a várva várt bejelentés pedig még mindig nem hangzott el...