Zsirinovszkij előrehozott parlamenti választásokat javasol

InfoRádió / MTI
2009. december 13. 18:00
Vlagyimir Zsirinovszkij előre hozott parlamenti választások mellett állt ki pártja XX. kongresszusán vasárnap. Az Egységes Oroszország Pártra utalva ezt azzal indokolta, hogy a több mint alkotmányos többséggel rendelkező párt nem megfelelő magatartást tanúsít.

Az Orosz Liberális-Demokrata Párt (LDPR) tanácskozásán Zsirinovszkij, a párt elnöke követelte azt is, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő pártjától vonják meg a kormányzók jelölésének jogát. Helyette az államfő nevezze ki a kormányzókat, mert "csak így lehet megállítani a többségi pártot".

Úgy vélte, hogy minden tisztséget választás útján kell betölteni. "Itt az ideje megbízni a népben" - mondta.

Bírálta az ország vezetését is, amiért az úgymond nem él a kedvező helyzettel: Oroszországnak annyi pénze van, mint még soha, és ebből "hatalmas összeget odaadtak a bankároknak, ezzel a hatalom önmagát gazdagította". Azt állította, hogy az egész nép által megkeresett pénzt egy maroknyi vállalkozónak adják. Szerinte ez az oka annak, hogy Oroszország minden más államnál lassabban lábal ki a válságból, és a sok pénz ellenére a legrosszabbak a mutatói.

Ilyen körülmények között nem logikusak azok az eredmények, amelyeket az Egységes Oroszország Párt ér el a választásokon - hangoztatta Zsirinovszkij.

Végül kilátásba helyezte, hogy pártja kész utcai akciókra, amennyiben agresszívan lépnek fel vele szemben. A napokban heves szóváltás zajlott le a dumában az LDPR és az Egységes Oroszország között.

A kongresszuson egy küldött javasolta, hogy Zsirinovszkijt válasszák meg a párt örökös elnökének, s amikor megkérdezte, hogy ki van ellene, a küldöttek kivétel nélkül felállva, lelkes tapssal üdvözölték a javaslatot. Végül azonban hivatalosan csupán Zsirinovszkij újbóli megválasztását javasolták.

Vlagyimir Ovszjannyikov, a párt apparátusának helyettes vezetője, a duma képviselője azt javasolta, hogy vezessék be újra a nyilvános megszégyenítést. Elsőként ezt a választások eredményét meghamisító választási bizottsági vezetőkre kellene alkalmazni - szögezte le.

A kongresszus hétfőn folytatja munkáját, a terv szerint a küldöttek elfogadják a párt címerét, valamint új jelszavát. A címerterv kiterjesztett szárnyú sólymot ábrázol, mögötte Oroszország körvonalazott térképe látható sárga színben, s ebből, akárcsak a napból, sugarak indulnak minden irányba. A jelszó várhatóan ez lesz: "Szabadság, hazafiság, törvény!"