Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népi konzultáció Katalónia függetlenségéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Spanyolország legfejlettebb régiójában 170 település mintegy 700 ezer szavazópolgára nyilváníthat véleményt vasárnap arról, hogy \"demokratikus, szociális, független jogállam legyen-e Katalónia\".

A jelképes - nem kötelező érvényű - népszavazást magánszervezetek kezdeményezték, a szervezésben és lebonyolításban a katalán helyhatóságok nem vesznek részt. Nem akarnak törvényt sérteni - a spanyol alkotmány értelmében ugyanis népszavazást csak a központi kormány írhat ki. Madrid viszont állhatatosan ellenzi a mintegy 7,4 millió lakosú és Belgium nagyságú tartomány függetlenségét, kiválását a Spanyol Királyságból.

A szavazóhelyiségeket, éppen a fentiekre való tekintettel, nem az egyes települések városházáin rendezték be, hanem szakszervezeti székházakban vagy egyházi épületekben.

Felmérések szerint Katalónia lakosságán belül kisebbségben vannak az elszakadás hívei - igaz, számuk az utóbbi időben folyamatosan emelkedik. A barcelonai regionális kormány megbízásából készült friss tanulmány 20 százalékra teszi a függetlenség támogatóinak arányát. Legismertebb szószólójuk az FC Barcelona labdarúgó klub elnöke, Joan Laporta. A szombat esti helyi derbin (Barcelona-Espanyol 1-0) nézők ezrei lengették a lelátón a katalán függetlenség zászlaját.

A 2006-ban Madrid által is elfogadott autonóm státusra hivatkozva Katalónia nemzetként definiálja magát. A katalán nyelvet a Franco-diktatúra (1939-75) alatt elnyomták. A spanyolra hasonlító nyelvet Katalónián kívül a szomszédos Valencia régióban, a Baleár-szigeteken, valamint a Pireneusokban fekvő törpeállam, Andorra területén is beszélik.