Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Basescunak kedvez az érvénytelen szavazatok újraszámolása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Traian Basescunak kedvez a romániai elnökválasztás decemer 6-i második fordulójában leadott és érvénytelennek nyilvánított több mint 134 ezer szavazat megvizsgálása és újraszámolása.

Az alkotmánybíróság által pénteken elrendelt intézkedés nyomán vasárnap estig a Romániában leadott és érvénytelennek nyilvánított szavazatokat számolták újra. Ezek között 2137 érvényes voksot találtak, ebből 1169 Basescué, a vele szemben csupán 70 ezer szavazattal alulmaradt szociáldemokrata Mircea Geoana pedig 968 voksot kapott. A választás eredményét a Szociáldemokrata Párt (PSD) óvta meg a taláros testületnél, a választás második fordulójának a megismétlését kérve.

Az érvénytelen szavazatok újraszámolását hétfő délutánig kell befejeznie a Központi Választási Irodának (BEC), amelynek már csak a külföldön leadott és érvénytelenített voksokat kell feldolgoznia. Az alkotmánybíróság még nem hozott végleges döntést a szociáldemokraták kérése ügyében.

A PSD szerint azonban ez az intézkedés nem elég az általuk kifogásolt "választási csalás" leleplezése érdekében. Õk azt kérik, hogy a választói névjegyzékben szereplő és szavazó emberek személyi számát vessék össze a nem lakhelyükön szavazó polgárok személyi számával, mert ezáltal lehetne kiszűrni az esetleges többször voksolókat. A szociáldemokraták a hitelességi vizsgálat elvégzését is kérik azokon a nyilatkozatokon, amelyeket a nem lakhelyükön szavazók töltöttek ki. Ebben a nyilatkozó polgároknak saját felelősségükre kellett kijelenteniük, hogy nem szavaztak többször. A Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetői szerint a PSD újabb kérése azt jelzi, hogy képtelenek beletörődni vereségükbe.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői ismét találkoztak vasárnap a PD-L küldöttségével, amellyel a közös kormányzás lehetőségéről tárgyaltak. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a találkozót követően elismerte, hogy jelenleg csak két politikai erő alkotta "szűk körű" kormánykoalíció létrehozása is elképzelhető. A PD-L és az RMDSZ a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) is bevonná a koalícióba, de a liberálisok maguknak követelik a miniszterelnöki tisztséget, amit a demokraták nem hajlandók elfogadni.