Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden hatodik amerikai elkaphatta már a H1N1-et

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az újinfluenza mintegy 50 millió amerikait betegíthetett meg eddig, és tízezer haláleset történt az illetékes járványügyi hatóság adatai szerint.

A jelentés az első nagy összesítés a járvány áprilisi kitörésétől november közepéig tartó időszakra. Az új adatok jelentős eltérést mutatnak a korábbi becslésekhez képest, hiszen október közepéig 22 millióra becsülték a megfertőződöttek és négyezerre a halálesetek számát.

A növekedés túlnyomó része az október eleje óta történt megbetegedéseknek tudható be, amikor a járvány második hulláma tetőzött az Egyesült Államokban - mondta Thomas Friede, a CDC igazgatója.

A vizsgált időszakban közel 200 ezer embert ápoltak kórházban újinfluenza miatt, a szakemberek szerint ez nagyjából megegyezik a szezonális influenza miatt más években a járvány teljes idején kórházba kerülők számával. A H1N1 miatti halálesetek több mint háromnegyede a 18 és 64 év közötti korosztályban fordult elő.

A most közzétett jelentés magában foglalja 100 haláleset részletes elemzését is. E szerint az elhunytak 80 százaléka 20 és 59 év között volt, 45 százalékuk pedig elhízott volt.

Mivel az újinfluenzás fertőzés gyakran igen enyhe tünetekkel jár, a járványügyi hatóság becslése valójában intervallumot ad meg az esetszámra: aszerint valahol 34 és 67 millió között lehet a megfertőződött amerikaiak száma.

Az influenza bármilyen típusa miatti betegszámot és a halálesetek arányát nehéz megbecsülni, ám a hosszabb távú elemzések szerint a szezonális influenza átlagosan 36 ezer embert halálát okozza évente. Az emberek egy részének halálát valójában nem az influenza, hanem más alapbetegség idézi elő, amelyet azonban nehéz pontosan elkülöníteni.

Szezonális influenzával az amerikaiak 5-20 százaléka betegszik meg évente.

Szintén csütörtökön tették közzé, hogy az amerikai és alaszkai őslakosok négyszer nagyobb arányban haltak meg az új típusú influenza következtében, mint a többi amerikai. Az előbbi négy halálesetet jelent 100 ezer emberből, míg az utóbbi egyet százezerből. A rosszabb halálozási statisztika összefügghet azzal, hogy az őslakosok körében nagyobb a diabétesz, az asztma és más olyan állapotok aránya, amelyek esendőbbé teszik őket az újinfluenza fertőzésére is.

A tanulmány a Morbidity and Mortality Weekly Report című kiadványban jelent meg.