Az amerikai alsóház elítélte az ORTT-t, s bírálta Magyarországot

InfoRádió / MTI
2009. december 9. 06:37
Az Egyesült Államokban nem kötelező érvényű határozatban ítélte el az Országos Rádió és Televízió Testület rádiós műsorszolgáltatási döntéseit az amerikai törvényhozás alsóháza. A képviselőház 333 igen szavazattal 74 ellenében fogadta el a határozatot, amely a többi között a jogállamiság tiszteletben tartására, a külföldi befektetők tisztességes kezelésére, és a szabad, független sajtó előmozdítására ösztönzi Magyarországot.

A határozat bevezetője szerint az Egyesült Államok több mint 9 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon 1989 óta; a külföldi vállalatokkal szembeni tisztességtelen eljárás ugyanakkor elijeszti a befektetőket és akadályozza Magyarország gazdasági növekedését.

A washingtoni magyar nagykövetség a határozattal összefüggésben kiadott állásfoglalásában közölte: Magyarország kiemelt figyelmet fordít a külföldi befektetőkkel - köztük több mint 600 amerikai vállalattal - való tisztességes bánásmódra és az üzletbarát jogi környezet biztosítására; az ORTT pedig független testület, a magyar kormánynak nincs beleszólása a rádiós engedélyek odaítélésébe, és nem tudja befolyásolni a testület döntéseit.