Peter Orszag magyar származásáról ír, méltatja a magyar válságkezelést

InfoRádió / MTI
2009. december 8. 21:14
Peter Orszag, a washingtoni Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatója a hivatal honlapján kedden elhelyezett írásában magyar származásáról írt, és méltatta a magyar válságkezelést.

Orszag mindeddig kerülte a magyar származásával kapcsolatos állásfoglalást, de most a Duna partjától a Potomac partjáig című rövid bejegyzésében ír róla. A 41 éves Orszag - aki Amerika egyik vezető költségvetési szakembere, Barack Obama elnök legközvetlenebb gazdasági tanácsadóinak egyike - azt írja: "A múlt század első évtizedében, amikor Theodore Roosevelt ült az ovális irodában, dédszüleim Magyarországról az Egyesült Államokba vándoroltak ki", és hozzáteszi, ennek az évszázadnak az első évtizedében, múlt pénteken találkozott a Fehér Házban Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel.

"Édesanyámnak a nagyapja még arról mesélt, hogyan nőtt fel a Duna parton Budapesten" - írta, hozzátéve, ő még nem járt Magyarországon. Megjegyezve, neve alapján sok idegen megállítja és magyarul kezd beszélni hozzá.

Peter Orszag szerint "csodálatos" volt hallani, hogy Magyarország, az Egyesült Államok szövetségese milyen lépéseket tesz a globális pénzügyi és gazdasági válság kezelésére. Kiemelte: különösen nagy benyomást tett rá az a bátorság, amellyel Bajnai Gordon egy sor fájdalmas, de szükséges lépést tett az elmúlt évben a magyar gazdaság és pénzügyek rendbe tétele érdekében. "Rendkívüli öröm volt annak az országnak a vezetőjével találkozni, ahonnan a családom jött" - írta.

Peter Orszag - aki nem beszél magyarul, nevét is angolosan, Orzegnak ejti - azelőtt találkozott a magyar kormányfővel, hogy azt fogadta Joe Biden alelnök.

A magyar származású szakembert - akit kinevezésekor Obama barátjának nevezett - az amerikai magyar közösségek vezetői korábban megkeresték abban a reményben, hogy személyében, különösen a néhai Tom Lantos képviselő halála után új "magyar közvetítőre" találnak az amerikai kormányzat felé. A kapcsolatfelvétel azonban elmaradt.

Obama beiktatásakor, januárban az MTI-t egy washingtoni agytröszt szakembere úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket. A kongresszus költségvetési hivatala - amelynek az elnöke volt Orszag - a magyar sajtó megkeresésére annyit közölt: "Peter megerősítette, hogy családneve magyar eredetű", és "ez az egyedüli személyes információ családi származásáról", további információt sajnos nem tudnak adni.

Bajnai Gordon pénteken meghívta Magyarországra az 1968-ban Bostonban született Orszagot, aki azt mondta, szívesen ellátogat Budapestre.