Magyarország csak jól képzett katonákat küld Afganisztánba

Infostart
2009. december 8. 22:02
Magyarország csak jól kiképzett és jól felszerelt katonákat küld az amerikai elnök döntése nyomán kibővített afganisztáni NATO-misszióba - mondta az InfoRádióban a honvédelmi miniszter.

A jelenlegi elképzelés szerint a jövő év első felében 100-120, a másodikban 120-130 magyar katona utazhat Afganisztánba. Ahhoz, hogy a kormány januárban a pontos tervekről dönthessen, a magyar félnek számba kell vennie a lehetőségeit, majd egyeztetnie kell a többi nemzettel arról, mire van szükség a közös erőfeszítésekhez - mondta a honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szekeres Imre hozzátette: fontos, hogy a nemzetközi válságkezelésben való részvételünket eddig jellemző belpolitikai konszenzus fennmaradjon.

Minden katona, aki beteszi a lábát Afganisztánba, ki van téve annak, hogy támadás éri, amire válaszolnia kell - hangsúlyozta a honvédelmi tárca vezetője.

Folytatják a munkát

A legnagyobb, 230 fős magyar afganisztáni alakulat Afganisztán Baglán tartományában állomásozik, és jövőre is folytatja majd az újjáépítést, emellett - amerikai kollégákkal együttműködésben - békefenntartói feladatokra készít fel egy afgán lövészzászlóaljat - magyarázta Szekeres Imre.

A közel-keleti országban van még egy kisebb különleges műveleti csoport is a szolnoki Bercsényi Zászlóaljból. Õk jövőre is folytatják a megkezdett munkát, kiképzői feladatokat végeznek a továbbiakban is - fejtegette a miniszter.

A magyar katonák a jövőre kiírt parlamenti választások biztosításában is részt vesznek majd, illetve jelezték, hogy hat hónapra ismét elvállalnák a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását - mondta a honvédelmi tárca vezetője.

A politikus kijelentette: csak jól kiképzett, felkészített és felszerelt magyar katonák utaznak Afganisztánba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást