Klímacsúcs: a politikai megegyezés tűnik a reális célnak

Infostart
2009. december 8. 20:23
Továbbra is a politikai megegyezés tűnik a reális célnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről a Koppenhágában zajló ENSZ klímakonferencia második napja után. A jogilag kötelező érvényű szerződés megkötése valószínűleg jövő évre csúszik.

Ebbe az irányba mutatott a globális üvegházhatású gázkibocsátás 30 százalékáért felelős négy állam, Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság közös közleménye, amely szerint jövő nyárra készülhet el a Kiotói jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi szerződés.

A 43 országot tömörítő, úgynevezett kis szigetállamok szövetsége a jelenleginél nagyobb, 1990-hez képest 45 százalékos kibocsátás-csökkentést vár el a 2020-ig tartó időszakban a fejlett államoktól. A szervezet tagjait különösen fenyegeti a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés. A szintén veszélyeztetett Banglades azt várja el a kibocsátás legnagyobb részéért felelős 29 országtól, hogy hazai össztermékük másfél százalékának megfelelő összeggel támogassák a fejlődő országokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. A 150 millió lakosú országban legalább 20 millióan veszítenék el lakhelyüket, ha egy méterrel emelkedne a tengerszint.

A 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia tegnap kezdődött Koppenhágában; a rendezvény utolsó két napján, december 17-én és 18-án a jelenlegi állás szerint 110 állam- és kormányfő vesz részt személyesen.