eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Albánok tízezrei tüntettek Tiranában az EU-csatlakozás mellett

Tízezrek tüntettek az albán fővárosban az ország európai uniós csatlakozása mellett kedden, a két évtizeddel ezelőtti kommunistaellenes megmozdulások évfordulóján.

A tiranai nagygyűlést az 1990. december 8-i diáktüntetésnek az emlékére szervezték. A diáktüntetés résztvevői a kommunista rendszer ellen tiltakoztak, a megmozdulás elvezetett az első ellenzéki párt megalakulásához a balkáni országban.

Sali Berisha miniszterelnök a keddi megmozduláson hangsúlyozta: az albánok ledöntötték a maguk berlini falát, most pedig gyorsan haladnak az európai integrációval kapcsolatos álmuk megvalósítása felé.

A jobboldali politikus az Európai Unió és a NATO zászlaját lengető tömeg előtt fogadkozott, hogy a törvény erejével szigorúan fellépnek a szervezett bűnözés ellen. Berisha ezzel a korrupció és a szervezett bűnözés felszámolását célzó uniós követelésekre utalt.

Albánia idén április elsején a NATO tagjává vált, hetekkel később pedig benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×