eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Irakban elfogadta az ország választási törvényének új változatát a parlament

Irakban elfogadta az ország választási törvényének új változatát a parlament. Ezzel lehetővé vált, hogy a jövő év elején megtartsák a tervezett törvényhozási választásokat. Az új jogszabály a 275-ről 325 fősre emelt parlament mandátumainak elosztásáról is rendelkezik.

Korábban az akadályozta a választási törvény új változatának elfogadását, hogy Irak szunnita alelnöke élt vétójogával. Tárik al-Hásimi azt kifogásolta, hogy a választási törvény nem biztosít elegendő képviseletet a külföldön élő irakiaknak, akiknek többsége szunnita. A tegnap éjszakai rendkívüli parlamenti ülésen azonban sikerült megállapodni arról is, hogy a külföldön élő irakiak a származási helyük szerinti tartományokban induló jelöltekre szavazhatnak. A vallási és etnikai kisebbségek kvótája 15 mandátum lett.

Irakban a néhai diktátor-elnök Szaddám Huszein elűzése után a második törvényhozási választást tartják meg. A voksolás időpontját az államfőt és két helyettesét magába foglaló tanács tűzi ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×