eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai: Magyarország növeli katonai szerepvállalását Afganisztánban

Bajnai Gordon pénteken a washingtoni Fehér Házban bejelentette: Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok új afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, növeli katonai szerepvállalását az ázsiai országban.

A kormányfő bejelentette: Magyarország 200 fővel növeli az afganisztáni kontingens létszámát; ez 60 százalékos bővítést jelent. Bajnai ezt akkor közölte, amikor fogadta őt Joe Biden amerikai alelnök, akivel egyórás megbeszélést folytatott. Biden bátor döntésnek nevezte a csapaterősítéshez való magyar hozzájárulást.

Magyarország azt vállalta, hogy több lépcsőben, a jövő év folyamán mintegy 200 fővel növeli meg az afganisztáni szövetséges haderők kötelékében szolgáló csapatai létszámát - mondta Bajnai Gordon

A kormány a héten már egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az ügyben, "tájékoztattam a köztársasági elnököt a szándékunkról" - mondta.

Kifejtette, Magyarország katonai képességeihez illeszkedő felajánlásról van szó, "részt veszünk logisztikai, kiképzési, tréning műveletekben, támogatjuk az ottani választásokat".

Mindehhez nem kell módosítani a költségvetést. A miniszterelnök kifejtette: "felmértük ezt az elmúlt egy hétben", a többletként megjelenő igényt a kormány a költségvetés tartalékából biztosítja.

A kormány úgy számol, hogy nem kell átlépni azt a parlament által kijelölt határt, amely arra vonatkozik, hogy a külföldön szolgáló csapatok létszáma nem haladhatja meg az ezer főt. Ezért részben átcsoportosításra lesz szükség, de a kormány a Magyarország szempontjából stratégiailag fontos területeken nem akarja feladni kötelezettségvállalásait - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×