Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai: Magyarország növeli katonai szerepvállalását Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon pénteken a washingtoni Fehér Házban bejelentette: Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok új afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, növeli katonai szerepvállalását az ázsiai országban.

A kormányfő bejelentette: Magyarország 200 fővel növeli az afganisztáni kontingens létszámát; ez 60 százalékos bővítést jelent. Bajnai ezt akkor közölte, amikor fogadta őt Joe Biden amerikai alelnök, akivel egyórás megbeszélést folytatott. Biden bátor döntésnek nevezte a csapaterősítéshez való magyar hozzájárulást.

Magyarország azt vállalta, hogy több lépcsőben, a jövő év folyamán mintegy 200 fővel növeli meg az afganisztáni szövetséges haderők kötelékében szolgáló csapatai létszámát - mondta Bajnai Gordon

A kormány a héten már egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az ügyben, "tájékoztattam a köztársasági elnököt a szándékunkról" - mondta.

Kifejtette, Magyarország katonai képességeihez illeszkedő felajánlásról van szó, "részt veszünk logisztikai, kiképzési, tréning műveletekben, támogatjuk az ottani választásokat".

Mindehhez nem kell módosítani a költségvetést. A miniszterelnök kifejtette: "felmértük ezt az elmúlt egy hétben", a többletként megjelenő igényt a kormány a költségvetés tartalékából biztosítja.

A kormány úgy számol, hogy nem kell átlépni azt a parlament által kijelölt határt, amely arra vonatkozik, hogy a külföldön szolgáló csapatok létszáma nem haladhatja meg az ezer főt. Ezért részben átcsoportosításra lesz szükség, de a kormány a Magyarország szempontjából stratégiailag fontos területeken nem akarja feladni kötelezettségvállalásait - mondta.