eur:
393.8
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A magyar filmeket és a rockzenét is szeretik a japánok

Az 1989-es magyarországi rendszerváltás késztette a japán Singo Akijamát, hogy megtanuljon magyarul. Az egykori debreceni diák ma már a tokiói Dzsószai Egyetemen tanít magyar nyelvet több mint 200 japán hallgatónak. A fiatalok nemcsak a magyar zenét, hanem a filmeket is szeretik.

A debreceni egyetem történelem szakán tanult és kollégista volt a tokiói Dzsószai Egyetem egyetlen magyar tanára, Singo Akijama. Az InfoRádiónak elmondta: az egyetemen második nyelvként lehet választani a magyart, jelenleg több mint kétszázan tanulnak magyarul.

A hallgatóknak különböző a motivációjuk a nyelvtanulásban, egyrészt kíváncsiak, másrészt vannak olyanok közöttük, akik Európába szeretnének menni, és magyar ritka nyelv, így több lehetőségük lehet - fejtette ki a nyelvtanár.

Singo Akijama közölte, az órákon komoly- és rockzenét is hallgatnak a diákok, a Republic a legnépszerűbb a japánok körében, emellett magyar filmeket is gyakran néznek, amelyek szintén tetszenek a hallgatónak.

A tokiói egyetemen 2008 óta lehet magyar nyelvet tanulni. A Budapesti Gazdasági Főiskolával kötött megállapodás keretében már több japán diák is megfordult Magyarországon. Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében csütörtökön a Dzsószai Egyetem újabb, csereprogramot is tartalmazó együttműködési megállapodást kötött a gödöllői Szent István Egyetemmel. Ezen túl a japán egyetem öt magyar diáknak ajánlott fel ösztöndíjat.

Hanganyag: Németh Zoltán (Tokió)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×