Továbbra is rekordfizetést kapnak a brit bankárok

Infostart
2009. december 3. 11:40
A londoni cityben több mint 5000 bankár kereshet idén egymillió font, azaz mintegy 300 millió forint feletti összeget - jelentette be a pénzügyi központ működését ellenőrző brit miniszter.

Lord Mynors azt is közölte, hogy a vezető értékesítők és a ranglétra legfelső fokán lévő bankárok együttvéve ötmilliárd fontnyi fizetést és bónuszt vihettek haza csaknem egy évvel a pénzügyi krízis kezdete után.

Hozzátette, hogy a gazdasági hanyatlásért a túl kockázatos pénzügyi tranzakciók miatt nagyban hibáztatható bankárok semmibe vették a közvélemény felháborodását az igen magas prémiumok miatt.

Miközben az emberek fontmilliárdokat veszítettek el a pénzügyi világ felelőtlensége miatt, továbbra is minden idők legalacsonyabb kamatát kapják azok, akik bankban tartják a pénzüket.

A bankok és kifizetéseik ellenőrzése jó ideje téma a szigetországban, a bankfelügyelet témáját legutóbb II. Erzsébet is szóba hozta trónbeszédében, a kormány következő fél évre vonatkozó jogalkotási programját ismertetve. A kormány esősorban arra helyezné a hangsúlyt, hogy megszüntesse az átlagfizetést messze felülmúló banki jövedelmek és prémiumok rendszerét.