eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Medvegyev kontra Putyin: harc a Kremlért

Nyolcadik televíziós "kérdezz-felelek" műsorában színt vallott Vlagymir Putyin: kíváncsi állampolgárok kérdéseire válaszolva kibökte, hogy vele bizony még hosszú ideig számolni kell a politikában. Mi több, fontolóra veszi, hogy elindul a három év múlva esedékes elnökválasztáson.

Egy óra sem múlt el, és az 57 éves miniszterelnök politikai neveltje, a másfél éve az államfői posztra megválasztott Dmitrij Medvegyev is bedobta a kalapját a ringbe. A 44 éves politikus - éppen Rómában tartózkodva - közölte, hogy ő sem zárja ki indulását a 2012-es elnökválasztáson.

A két bejelentésnek, amelyek rövid időn belül követték egymást, erősen választási kampány szaga van - írta a német hírügynökség. Kifelé ugyan Medvegyev és Putyin rendre hűséget fogadtak egymásnak, ám a két politikus saját tábora számára valójában már javában dúl a választási hadjárat.

Putyin bő négy órán át válaszolt a tv-nézők kérdéseire. A többnyire minden bírálatot nélkülöző kérdéseknek és a műsorvezetők barátságos végszavainak köszönhetően a kormányfő sikertörténetként adta elő saját politikáját. Amit az állami tv-csatorna nézői hallhattak, az jóval derűlátóbban hangzott, mint Medvegyev pár héttel ezelőtti dorgálása és az általa festett borús helyzetkép.

Az államfő november elején, a nemzet helyzetét vázoló beszédében, illetve korábbi internetes írásaiban kemény szavakkal ostorozta Oroszország elmaradottságát. A Nyugat üdvözölte Medvegyev kendőzetlen bírálatát, egyben a Putyintól való elhatárolódás kísérleteként értékelve azt. Csakhogy a modernizálást sürgető szavak mindeddig említésre méltó következmények nélkül maradtak.

Az államfő felszólította a lakosságot, hogy szabaduljon meg a szovjet stílusú gondolkodástól: vegye saját kezébe a sorsát, tanúsítson alkotó szellemű magatartást, és ne hagyatkozzék kizárólag az államra. Egészen más húrokat pengetett Putyin: a maratoni tv-műsorban csak úgy áradt feléje a hála, miután nagy sajtónyilvánosság előtt tett látogatást lepusztult gyárakban, hogy állami pénzeket osztogasson.

"Köszönet a nyugdíjért!", "Köszönjük, hogy segít rajtunk!" - a közönség reakciói megerősítették megfigyelőknek azt a nézetét, hogy a miniszterelnök ezúttal is "a nemzet megmentőjeként" ünnepeltette magát. Egy képernyőre került tagbaszakadt bányásznak még a könnye is kicsordult a hálától...

Felmérések tanúsága szerint Putyin ma messze a legnépszerűbb politikus Oroszországban. A lakosság főleg vezetőként mutatott erélyét és tetterős voltát értékeli. Amikor tavaly tavasszal, nyolc évi elnökség után, az alkotmány előírásai miatt távoznia kellett a Kremlből, az oroszok többsége azt szerette volna, ha hivatalában marad. Moszkvában sokan reménykednek abban, hogy 2012-ben visszatér az elnöki székbe.

Putyin sok mindent ígért négy óra alatt. Tovább akarja szigorítani a terrorellenes harcot, fel akarja számolni a rendőrség állományán belüli visszásságokat és részben alvilági állapotokat. Politikai hibákról, mint amilyeneket ellenlábasai vetnek a szemére, viszont szó sem esett a műsorban.

A kormányfő és az általa vezetett Egységes Oroszország párt konzervatív és hazafias politikát testesít meg. Medvegyev viszont - legalábbis beszédeiben - jóval liberálisabb és kritikusabb hangot üt meg. Politológusok ugyanakkor az államfő legnagyobb problémáját már jó ideje abban látják, hogy nézetei megvalósításához nem rendelkezik saját hatalmi bázissal. Az is bírálatok tárgyát képezi, hogy korlátlan hatalmi eszközeit túlságosan tétován veti be az oroszországi korrupt struktúrák megváltoztatása érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×