Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balázs Péter: Pénteken egyeztetnek a nyelvtörvény végrehajtásáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bármit beszélnek szélsőséges személyek Szlovákiában, a pozsonyi kormány tartja magát a szécsényi közös miniszterelnöki nyilatkozathoz - mondta a külügyminiszter. Balázs Péter azután nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet athéni külügyminiszteri tanácskozása alkalmával szlovák kollégájával is tárgyalt.

A szlovák nyelvtörvény végrehajtásáról egyeztet a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság pénteki ülésén - erősítette meg az InfoRádiónak Balázs Péter külügyminiszter. A tárcavezető kiemelte, hogy ezen ott lesznek az EBESZ szakértői is, akiktől azt kérte Balázs Péter, fogadják a szlovákiai magyar kisebbség képviselőit a szlovák kormány államnyelvtörvény végrehajtási rendeletéről szóló döntése előtt.

Bármilyen szélsőséges hangok jönnek Szlovákiából, a szécsényi szlovák-magyar miniszterelnöki közös nyilatkozat érvényes, ahhoz tartja magát mindkét kormány - mondta a külügyminiszter, aki az EBESZ tanácskozása alkalmával tárgyalt Athénban szlovák kollégájával, és azt közölte Miroslav Lajcákkal, hogy Budapest természetesen igen nagy figyelemmel fogja kísérni az államnyelvtörvény alkalmazását.

Balázs Péter szerint Budapest azt is fontosnak tartja, hogy miután a törvény alkalmazható formában január 1-jén életbe lép, monitoring rendszer működjék az EBESZ közreműködésével. Ez ugyancsak a szécsényi találkozó szellemében történne.

A külügyminiszter különösen három dolgot tart megfigyelendőnek: a büntetések alkalmazását, azt, hogy milyen többletköltséget okoz az államnyelvtörvény használata kisebbségi intézményeknek, továbbá azt is, hogy nem képződnek-e újabb "életszerűtlen" helyzetek, amelyek akadályozzák a kisebbségiek, elsősorban a magyarok nyelvhasználatát.

Hanganyag: Sigmond Árpád