Sólyom László gazdasági és kulturális együttműködésről is tárgyalt Dél-Koreában

Infostart
2009. december 1. 11:30
Újabb dél-koreai beruházások lesznek a közeljövőben Magyarországon - jelentette be Sólyom László dél-koreai tárgyalásainak keddi napján. Az államfő beszámolt arról is, hogy Budapesten létrejön a Koreai Kulturális Intézet, Koreában pedig a magyar Zeneakadémia hoz létre egy kihelyezett tagozatot.

Tízéves dél-koreai gyerekek köszöntötték Sólyom Lászlót, amikor a magyar államfő dél-koreai kollegájával Ri Mjong Bakkal találkozott a magyar szemmel példátlannak tekinthető biztonsági őrizettel ellátott Elnöki Palotában.

A két ország diplomáciai kapcsolata 20 éves felvételének alkalmából az ázsiai országban tartózkodó köztársasági elnök a találkozót követően az InfoRádiónak úgy fogalmazott: az elnökök beszélnek, a kormánytagok jegyzetelnek, majd néhány hónapon belül az itt elhangzottak megvalósulnak.

Sólyom László az InfoRádiónak beszámolt a koreai elnökkel folytatott tárgyalásáról, amely szerint az ázsiai ország bővíteni akarja a gazdasági kapcsolatokat és további magyarországi beruházásokat helyezett kilátásba. Hozzátette: a jövőben várhatóan több diák érkezik Magyarországra. Eddig elsősorban orvostanhallgatók érkeztek hozzánk, a jövőben azonban más tudományágat is elsajátíthatnak az itt tanulók. Támogatják a magyar Zeneakadémia letelepedését Dél-Koreában, azaz egy kihelyezett kar nyílna az országban, emellett Budapesten megnyílik a Dél-koreai Kulturális Intézet.

Dél-Korea Magyarországot kapunak tekinti az Európai Unió felé - hangoztatták az ázsiai ország vezetői. Sólyom László több helyen szóba hozta a december elsejétől hatályos lisszaboni szerződést, valamint azt is hangsúlyozta, hogy a dokumentum alapján működő közösség első elnökségi triójának Magyarország is tagja, így alakítói lehetünk az új EU-nak.

A magyar államfőnek ezt követően a Koreai Iparszövetség elnöke adott ebédet, délután pedig a szöuli Jonszei Egyetemen avatták díszdoktorrá. Sólyom László az elismert, magánkézben lévő intézmény felkérésére a magyarországi és kelet-európai rendszerváltásról, illetve a magyar Alkotmánybíróságról tartott angol nyelvű előadást. A köztársasági elnök szerdán délelőtt a Samsung Electronics szuvoni gyárába és a koreai Nemzetgyűlésbe látogat el. Szerda délután Sólyom László Japánban folytatja ázsiai körútját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást