eur:
395.42
usd:
371.91
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Magyarországra jönnek a Rózsa Flores-ügyben vizsgálódó bolíviaiak

Ellenmondásokat látnak a bolíviai és írországi szakértői jelentések között azok a bolíviai ellenzéki képviselők, akik a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében Írországba utaztak tájékozódni. Erről nyilatkozott kedden Bernardo Montenegro és Pablo Banegas, miután találkozott az ír kormány képviselőivel és a parlament jogi, emberi jogi és külügyi bizottságának tagjaival. A két politikus szerdán Magyarországra érkezik.

A két politikus szerdán Magyarországra is ellátogat, de előbb még tárgyalnak ír törvényszéki kórbonctani és ballisztikai szakértőkkel, és az április 16-án Bolíviában (Rózsa Floresszel és Magyarosi Árpáddal együtt) agyonlőtt Michael Martin Dwyer családjával.

"A bolíviai ballisztikai és boncolási jegyzőkönyvek láttán felmerült kétségeket szeretnénk tisztázni, mert nemcsak a bolíviai jelentésekben vannak ellentmondások, hanem azok ellentmondanak az ír állami főpatológus és ballisztikai szakértő, Marie Cassidy jelentésének is" - mondta Montenegro.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két képviselő már megkapta a magyar vízumot. A politikusokat csütörtökön fogadja a konzuli szolgálat vezetője, a megbeszélésen jelen lesz az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője is.

Valaki felfogadta?

Bernardo Montenegro képviselő szerint "valaki" felfogadta Rózsa Florest "egy feladat elvégzésére, egy bizonyos szintű nyugtalanság és zavargás elérése" végett a baloldali Evo Morales bolíviai elnökkel hagyományosan szemben álló Santa Cruz tartományban, és ezzel ürügyet teremteni az elnök számára "a helyi hatóságok lefejezésére". Ez a "valaki" aztán elkezdett aggódni amiatt, hogy az állítólagos zsoldosok beszélni fognak, ezért minél előbb "holtan akarta látni" őket - folytatta Bernardo Montenegro a spanyol hírügynökségnek adott magyarázatában.

Az ellenzéki képviselők Magyarországon olyan emberekkel találkoznak, akik ismerték Rózsa Florest; egyebek közt azt szeretnék kideríteni, hogy ki vitte őt Bolíviába. Ezzel kapcsolatban Montenegro hozzátette, hogy nem világos, miért volt a többi személy, főként Dwyer a dél-amerikai országban.

Mindent megtesznek

A tárcánál leszögezték: a magyar konzuli szolgálat minden rendelkezésre álló eszközzel és csatornán igyekszik érvényesíteni a fogvatartott Tóásó Előd érdekvédelmét, és biztosítani azt, hogy fogva tartásának körülményei megfeleljenek a nemzetközi normáknak.

Balázs Péter ennek érdekében november 13-án levelet írt David Choquehuanca Céspedes bolíviai külügyminiszternek, amelyben a fegyveres akció ügyében kérte kollégája közbenjárását. A magyar diplomácia vezetője a magyar konzuli szolgálat számára aktuális és részletes tájékoztatást kért a nyomozás állásáról, eredményeiről, és arról, hogy az ügyben letartóztatott magyar állampolgár fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×