eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sólyom: Újabb koreai befektetők érkezhetnek Magyarországra

A köztársasági elnök szerint a Hankook gumiabroncsgyártó cég további fejlesztéseket szeretne végrehajtani Magyarországon. Az InfoRádió úgy tudja, a 400 millió dolláros beruházást egy éven belül valósítanák meg Dunaújvárosban. A Dél-Koreában tárgyaló Sólyom Lászlóval készített interjút az InfoRádió.

Miről tárgyalt eddig a dél-koreai partnerekkel?

Szó volt az Európai Unióról és arról, hogy Dél-Korea lesz a G20-ak házigazdája jövőre. Természetesen egy ilyen tárgyaláson szóba kerülnek az ázsiai kapcsolatok, ezek szinte kötelező témák. Fontos, hogy informáljuk egymást akár az európai elnökségről, akár pedig Korea ázsiai terveiről.

Az elmúlt hetekben arról szóltak a hírek, hogy a térségben gazdaságilag Dél-Korea lehet az egyik leggyorsabban növekvő ország. Kért trükköket arra vonatkozóan, hogyan csinálják mindezt?

Nem. Viszont az, hogy Dél-Korea a leggyorsabban növekvő állam, környezetvédelmi szempontból érdekes, hiszen a legtöbb szén-dioxidot kibocsátó országok közül - ide tartozik például Kína vagy Brazília - Dél-Korea az egyetlen, amely valóban elhatározta, hogy csökkenteni fogja a kibocsátást. Azt vállalta, hogy 2020-ig 30 százalékkal mérsékli az emissziót, ami példátlan, és az az érzésem, hogy ezt meg is fogják valósítani.

Emellett nagyon komolyan veszik a megújuló energiaforrásokat. Tárgyaltam annak a társaságnak a vezetőjével, amely a legnagyobb energetikai vállalat az országban. A cég most szélerőművekkel kísérletezik, egy szigetet átállít szén-dioxid mentes energiára. De tárgyalni akar Magyarországgal is, saját fejlesztésű technológiáját kínálná.

Gondolkodnak-e a koreai üzletemberek újabb magyarországi befektetéseken vagy az eddigiek bővítésén?

Az a tapasztalat, hogy nagyon meg vannak elégedve, a Hankook nagyon jó beruházásnak tartja a dunaújvárosi gyárát és bővíteni is akarja. Mindenhol azzal találkoztam, hogy ha van fogadókészség és a feltételek is megfelelőek, akkor szívesen jönnek Magyarországra.

Ezek a beruházások milyen időtáron belül valósulhatnak meg?

Már az út alatt elhangoztak konkrét ajánlatok a mezőgazdaságtól kezdve az ipari termelésig, de ne hagyjuk ki a tudományos együttműködést sem. Készülőben van a Magyar Tudományos Akadémia és a koreai akadémia között egy megállapodás az alapkutatások terén. Ennek keretében Magyarországon négymillió dolláros beruházással jönne létre egy közös intézet az alapkutatásokra.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×