Obama döntött Afganisztán-stratégiájáról

InfoRádió / MTI
2009. november 30. 18:33
Barack Obama amerikai elnök döntött Afganisztán-stratégiájáról; elhatározásáról értesítette a legfőbb szövetségeseket - közölte Robert Gibbs elnöki szóvivő hétfőn.

Obama vasárnap éjszaka még egy utolsó, soron kívüli nemzetbiztonsági tanácskozást tartott a Fehér Házban, ahol mások mellett Robert Gates védelmi miniszter és James Jones nemzetbiztonsági főtanácsadó jelenlétében kifejtette, milyen döntést hozott. Tájékoztatta az ázsiai országban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokát és a kabuli amerikai nagykövetet is.

Az amerikai sajtó szinte már tényként kezeli, hogy Obama újabb csapatokat küld Afganisztánba; a kiszivárogtatások szerint mintegy 50 százalékkal fogja megnövelni a 68 ezer fős amerikai katonai erő létszámát. Az új csapatok telepítése a következő 12-18 hónapban várható. Obama állítólag a csapatok majdani kivonásának menetrendjét is érinteni fogja beszédében, ezzel mintegy kiengesztelni igyekezve a háború ellenzőit.

Az elnök a Fehér Ház közlése szerint telefonon tájékoztatta döntéséről mások mellett Nicolas Sarkozy francia elnököt, Gordon Brown brit miniszterelnököt és Dmitrij Medvegyev orosz elnököt.

Obama kedd este, fő műsoridőben, a West Point katonai akadémián, országos televíziós beszédben jelenti be, hogy több hónapi tájékozódás és tanácskozások sorozata után miképpen döntött az afganisztáni háborús stratégiáról.

A The Washington Post és az ABC friss közös felmérése szerint az amerikaiak 48 százaléka nem ért egyet azzal, ahogy Obama kezeli az afgán háborút, 45 százalék helyesli az elnök lépéseit. A demokraták számára a jövő évi félidős kongresszusi választások előtt aggasztó jel, hogy a függetlenek körében, akiknek döntő szavuk volt Obama tavalyi választási győzelmében, 39 százalékosra csökkent Obama háborús politikájának támogatottsága.