Halállista: Melyik légitársaságokkal nem szabad repülni?

Infostart
2009. november 30. 16:18
Három afrikai ország minden légitársasága felkerült az Európai Bizottság legfrissebb feketelistájára, amelyen azon cégek szerepelnek, amelyek nem üzemeltethetnek járatokat az Európai Unió területére biztonsági kockázatok miatt.

Közzétette az Európai Bizottság a légitársaságok legfrissebb feketelistáját, amelyre három afrikai ország minden légitársasága felkerült. A Yemen Airways azonban nem szerepel a legveszélyesebb légitársaságok között annak ellenére, hogy az idei évben egyik gépe halálos balesetet szenvedett és 153 áldozatot követelt.

A feketelistán szereplő cégek nem üzemeltethetnek járatokat az Európai Unió területére biztonsági okok miatt. Most Kongó, Sao Tomé, illetve az Etiópia és Szomália által határolt kis ország, Dzsibuti légitársaságai kerültek be a legveszélyesebb légitársaságok közé.

A bizottság azzal indokolta döntését, hogy a Sao Tomé légitársaságai esetén szokatlanul magas a balesetek száma és eddig az ország menekülési útvonalat jelentett a veszélyes légitársaságoknak, akik így ki tudták kerülni a saját országaikra vonatkozó tiltásokat.

Kongó légitársaságaival kapcsolatban a felerősödtek a biztonsági kockázatok, miután augusztusban egy teherszállító repülőgép lezuhant és a fedélzeten tartózkodó 6 fő halálát okozta.

Viszont az angolai állami légitársaság, a TAAG által esetén az Európai Bizottság engedélyezte, hogy bár korlátozásokkal, de repülhessen. A légitársaságot 2007-ben kitiltották az Európai Unióból, miután jelentős veszteségei voltak, múlt novemberben azonban lecserélte az egész igazgatóságát annak érdekében, hogy ismét működhessen az EU-ban. Áprilisban egyik pilótáját felfüggesztette, miután tévedésből rossz repülőtéren landolt.

A teljes lista itt olvasható.