Erősödik a bizalom Kína és az Európai Unió között

InfoRádió / MTI
2009. november 30. 10:32
Az átfogó stratégiai partneri viszony még szorosabbra fűzése mellett foglalt állást Kína és az Európai Unió hétfőn a kelet-kínai Nankingban (Nanjing) tartott 12. csúcsértekezletük után kiadott közös közleményükben. Egyetértettek abban, hogy a két fél egymás iránti politikai bizalma erősödőben van.

Megállapították, hogy a nemzetközi közösség komoly feladatokkal néz szembe az éghajlatváltozás, a pénzügyi válság, az energia-, a nyersanyag-, és az élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem és a népegészségügy területén. De globális problémát jelentenek a nem hagyományos biztonsági veszélyek is, köztük a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek terjedése, a nemzetközi szervezett bűnözés és a súlyos fertőzőbetegségek.

A közlemény egyebek mellett megállapítja, hogy az instabilitás és a bizonytalanság veszélyezteti a békét és a fejlődést a világon. Ezért a nemzetközi közösség számára egyre sürgetőbbé válik, hogy elmélyítse az együttműködést, és összehangolja erőfeszítéseit e nehézségek leküzdésére.

A gazdasági, kereskedelmi és egyéb területen történő együttműködés mélyül és egyre kiterjedtebb; a kulturális és civil cserekapcsolatok is bővülnek - állapították meg. Leszögezték: továbbra is támogatják a másik békés és fenntartható fejlődését.

Kína üdvözölte a Lisszaboni Szerződés ratifikálását, és ismételten megerősítette az EU integrációs folyamatának további támogatását. Az EU pedig elismeréssel illette Kínát az elmúlt 60 évben elért eredményeiért, és üdvözölte a reform és nyitás politikájának folytatását.

Az EU megerősítette, hogy tiszteletben tartja Kína szuverenitását és területi integritását; továbbra is az "egy Kína" politikát követi, és támogatja a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatok békés fejlődését.