eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Nagyon megugrott a bolti lopások száma Szlovákiában

Nagyon megugrott idén a bolti lopások száma Szlovákiában. A jelenség mögött a gazdasági válság áll - írja összeállításában a Pravda című független szlovák napilap pénteken.

Országos méretben legalább húsz százalékkal többet lopnak, mint tavaly, de vannak üzlethálózatok, amelyekben az 50 százalékot is eléri a növekedés. A legkelendőbbek az apró, de drága dolgok: parfüm, csokoládé, kávé.

"Üzlethálózatunkban a lopási kísérletek, és a rajtakapott tolvajok száma legalább 50 százalékkal magasabb, mint tavaly, ezért rendkívüli intézkedésekre kényszerültünk" - mondta Ján Bilinsky, a Coop Jednota Slovensko élelmiszerbolt hálózat igazgatója. A német tulajdonban lévő Billa, Albert és Hypernova üzlethálózatokban 15 százalékkal több a lopás, míg a 101 Drogéria hálózatban 20 százalékos a növekedés.

Bár a legtöbb lopást az élelmiszerbolt-hálózatok regisztrálják, nincsenek biztonságban a háztartási elektromos cikkeket forgalmazó, valamint a számítógépes üzletek sem. "A leggyakrabban az apróbb dolgok, az USB-kulcsok, az MP3-as lejátszók és hasonló dolgok tűnnek el" - mondta a lapnak a Laura Ondriasová, a NAY elektromos és számítógépes szaküzlethálózat képviselője.

A lopások nagy részét fiatalok, s gyakran gyerekek követik el. Ez utóbbiaknál - állítják a szociológusok - gyakori, hogy a felnőttek számára dolgoznak, akik megpróbálják kihasználni azt a helyzetet, hogy a gyerekek nem büntethetőek.

A szigorúbb ellenőrzésekből kiderült, hogy az üzletek alkalmazottai is lopnak. Leggyakrabban olyan személyekről van szó, akik csak rövid ideje dolgoznak boltban, alacsony a fizetésük, s ezért nem éreznek semmiféle lojalitást a munkaadóval szemben - magyarázta a helyzetet Zuzana Kusá, szociológus.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×