eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk

A balesetveszély mellett az újinfluenza is aggasztja a mekkai zarándokokat

Megkezdődött a hadzs a szaúd-arábiai Mekkában, ahová több mint kétmillió iszlámhívő zarándokol el - egymillióval kevesebben, mint tavaly, mert félnek az influenzajárványtól. Herczeg Zsolt szakértőket megszólaltató összeállítása ezért a vallási háttér mellett a virológiai kockázatokat is összegzi.

A muszlim holdnaptár 12. hónapjának 8. és 10. napja között megtartott mekkai zarándoklat a rituális mosakodás után a Kába-kő hétszeri megkerülésével és hangos fohásszal folytatódik, majd a varratlan fehér vászonleplekbe öltözött résztvevők isznak a Zamzan-forrás vizéből, amelyet hitük szerint Allah fakasztott Ábrahám második feleségének, Hágárnak és fiának, Izmaelnek.

Utána Hágár példáját követve hétszer futnak a Szafát és a Marvá hegyek között, felidézve, ahogy Ábrahám felesége és fia vizet keresett a sivatagban. Ezt követően mennek fel az Arafát hegyre, ahol fohászkodnak.

A következő állomás Mudalifa, majd végül Mina, ahol állatáldozatot mutatnak be és kövekkel dobálják meg a Sátánt jelképező oszlopokat, a férfiak pedig leborotválják a fejüket.

Ez tehát a hadzs, az iszlám vallás ötödik pillére, minden iszlámhívő egyik kötelező életcélja, már ha anyagilag megengedheti magának, vagy ha egy jómódú barátja kifizeti helyette a költségeket - mondta az InfoRádióban Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke.

Idén nemcsak a zsúfoltság miatti balesetveszély, hanem az influenzajárvány is aggasztja a szervezőket. Tunézia például megtiltotta a polgárainak, hogy részt vegyenek a zarándoklaton, amelytől húszezer fős egészségügyi személyzettel, mobil orvosi állomásokkal és hőkamerákkal próbálják távol tartani a H1N1 vírussal fertőzötteket.

Nagy Károly virológus professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója szerint egy ilyen rendezvénynek óriási a járványügyi kockázata, ezért a fertőtlenítés mellett a szájmaszkok viselése is fontos lenne.

A szaúdi egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 67 ember betegedett meg és négy halt meg új típusú influenzában a mekkai zarándokok közül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×