Putyin magánvacsorán látta vendégül Gyurcsányt

InfoRádió / MTI
2009. november 25. 11:09
Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szűk körű, magánjellegű vacsorán látta vendégül Gyurcsány Ferencet kedden este Moszkvában - erősítette meg a magyar politikus az MTI-nek szerdán.

A volt miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával Putyin meghívására, de saját költségére tett magánlátogatáson tartózkodik Moszkvában.

A találkozóról Gyurcsány Ferenc elmondta: a meghívást még szeptemberben kapta, de akkor egy sportbaleset miatt le kellett mondania, és most sikerült újabb időpontot találni.

Hozzátette: a vacsorán sok mindenről szó esett a családtól és a gyerekektől kezdve addig, hogy milyen a helyzet a két országban. Nem maradtak ki a nemzetközi politika kérdései sem.

Gyurcsány Ferenc elmondta: hasonló találkozókra akad példa más volt kollégáival is, köztük olyanokkal akik már nincsenek hivatalban és olyanokkal is, akik még korábbi posztjukat töltik be, hiszen természetes, hogy a hivatalos találkozók során némelyekkel személyesebb kapcsolat alakul ki.

Megfigyelők figyelemre méltónak találták, hogy az orosz kormány sajtóirodája által a képaláírásban informálisnak minősített találkozóról fotó készült, s az azonnal, még kedden este felkerült az orosz miniszterelnök honlapjára. Az is érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, aki hosszabb ideje szinte soha nem jelenik meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor.

Úgy vélik, Ljudmilla Putyina részvétele a vacsorán összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyermekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével rendezett kiállításon a meghívottak között volt.

Gyurcsány Ferenc feleségével Moszkvában múzeumokat, kiállításokat tekint meg, egyebek között szándékukban áll megnézni az egykor igen fényűzően megépített moszkvai metró néhány nevezetesebb állomását.