eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Sötétségben él az emberiség harmada

Az emberiség közel egyharmada él sötétben amiatt, hogy nem rendelkezik energiaforrással egy ENSZ-jelentés szerint. Nyolcvan százalékuk a kevésbé fejlett országokban és Fekete-Afrikában él, és gyakorlatilag semmilyen esélyük sincs arra, hogy elérjék a 2015-re kitűzött fejlesztési célokat.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) tanulmánya szerint szoros kapcsolat van a mélyszegénység és az energiaellátottság között: a burundiak, csádiak, libériaiak mindössze három, a Ruandában, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Sierra Leonéban élők kevesebb mint öt, a mianmariak és az afgánok 13 százalékának van áramellátása.

"Jelenleg a fejlődő országok mintegy 1,5 milliárd lakója nem rendelkezik árammal, és három milliárd függ a szilárd energiahordozóktól (biomassza, szén) a fűtéshez és a főzéshez" - mutatnak rá a jelentés szerzői.

A tanulmányt az Egészségügyi Világszervezettel közösen végezték el 140 fejlődő országban, amelyek közül 50 szerepel a legkevésbé fejlett országok között, ahol 750 dollárnál kevesebb az egy főre jutó GDP. Az ötven ország közül 31 Fekete-Afrikában található.

"Tekintettel ezeknek az országoknak az energiához hozzáférési szintjéhez, világos számunkra, rendkívül nehéz lesz, hogy ezek az országok elérjék a 2000-ben kitűzött fejlesztési célokat, így 2015-ig felére csökkentsék a szegénységet" - mondta Takada Minoru, az UNDP energiaügyi és környezetvédelmi felelőse.

A cél eléréséhez arra lenne szükség, hogy további 1,2 milliárd embernek legyen árama, és 1,9 milliárdnak korszerű üzemanyaga a fűtéshez és a főzéshez. A kormányok nem tartják elsőrendű céljuknak, hogy ellássák energiával a lakosságot, inkább látványosan takarékoskodnak - mondta Takada.

A fejlődő világban a lakosság 46 százaléka használ biomasszát és szenet háztartási célokra, a falvakban ez az arány eléri a 71 százalékot. A tanulmány szerzői szerint évente kétmillió haláleset tudható be világszerte az ezekkel a tüzelőanyagokkal járó nagymértékű szennyeződésnek.

A december 7-én kezdődő koppenhágai klímakonferencián várható megállapodás garantálja majd a legfejletlenebb országok átállásának támogatását kevésbé szennyező tüzelőanyagokra.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×