eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ és a román liberális párt

Együttműködési megállapodást írtak alá kedden Bukarestben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a román Nemzeti Liberális Párt vezetőiből álló delegációk.

Ezt megelőzően ült össze a szövetség két, operatív jellegű döntéseket hozó fóruma, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) és a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT). Mindkettő támogatását adta a megállapodás megkötéséhez. Markó Béla, a szövetség elnöke az ülés után a sajtónak elmondta: ez a megállapodás szoros együttműködést és folyamatos konzultációt feltételez az államelnök-választások második fordulóját megelőző időszakban. A december 6-i második forduló után pedig olyan parlamenti többség kialakításában irányoz elő összefogást, amely támogatja a Klaus Johannis nagyszebeni polgármester által vezetendő kormány megalakulását és parlamenti elfogadtatását.

"Mai döntésünk meghozatalában lényeges szempont volt, hogy a liberális párt ismét Klaus Johannist javasolta miniszterelnöknek, ugyanakkor a szociáldemokrata párt is kitartott korábbi, e kérdésben kialakított álláspontja mellett, és hasonlóképpen Nagyszeben jelenlegi polgármesterét bíznák meg kormányalakítással. Hasonló véleményen lesz a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja is, ily módon ki fog alakulni egy széles többség Klaus Johannis mellett" - indokolta Markó a szövetség döntését, megerősítve azt is, hogy a magyarok érdekvédelmi szervezete részt akar venni a jövőben kialakuló parlamenti többségben.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a szövetség és a PNL közötti együttműködés mindkét fél számára fontos, hiszen a két alakulat mind kormánykoalícióban, mind ellenzéki helyzetben jól dolgozott együtt, számos kérdésben hasonlóképpen gondolkodnak. Arról, hogy a szövetség kit támogat az elnökválasztás második fordulójában, Markó elmondta: az RMDSZ ezt a döntést azután hozza meg, miután a Szociáldemokrata Párttal (PSD) is tárgyalt. E párt elnöke, Mircea Geoana mérkőzik majd meg a második fordulóban Traian Basescu jelenlegi államfővel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×