Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ és a román liberális párt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Együttműködési megállapodást írtak alá kedden Bukarestben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a román Nemzeti Liberális Párt vezetőiből álló delegációk.

Ezt megelőzően ült össze a szövetség két, operatív jellegű döntéseket hozó fóruma, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) és a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT). Mindkettő támogatását adta a megállapodás megkötéséhez. Markó Béla, a szövetség elnöke az ülés után a sajtónak elmondta: ez a megállapodás szoros együttműködést és folyamatos konzultációt feltételez az államelnök-választások második fordulóját megelőző időszakban. A december 6-i második forduló után pedig olyan parlamenti többség kialakításában irányoz elő összefogást, amely támogatja a Klaus Johannis nagyszebeni polgármester által vezetendő kormány megalakulását és parlamenti elfogadtatását.

"Mai döntésünk meghozatalában lényeges szempont volt, hogy a liberális párt ismét Klaus Johannist javasolta miniszterelnöknek, ugyanakkor a szociáldemokrata párt is kitartott korábbi, e kérdésben kialakított álláspontja mellett, és hasonlóképpen Nagyszeben jelenlegi polgármesterét bíznák meg kormányalakítással. Hasonló véleményen lesz a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja is, ily módon ki fog alakulni egy széles többség Klaus Johannis mellett" - indokolta Markó a szövetség döntését, megerősítve azt is, hogy a magyarok érdekvédelmi szervezete részt akar venni a jövőben kialakuló parlamenti többségben.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a szövetség és a PNL közötti együttműködés mindkét fél számára fontos, hiszen a két alakulat mind kormánykoalícióban, mind ellenzéki helyzetben jól dolgozott együtt, számos kérdésben hasonlóképpen gondolkodnak. Arról, hogy a szövetség kit támogat az elnökválasztás második fordulójában, Markó elmondta: az RMDSZ ezt a döntést azután hozza meg, miután a Szociáldemokrata Párttal (PSD) is tárgyalt. E párt elnöke, Mircea Geoana mérkőzik majd meg a második fordulóban Traian Basescu jelenlegi államfővel.