Barzani egyesített kurd haderőt szervezne Irak északi részén

InfoRádió / MTI
2009. november 22. 12:40
Maszúd Barzani, az iraki kurdok regionális elnöke egyesített kurd hadsereget kíván létrehozni az ország északi részén.

A politikus ezt egy amerikai katonai küldöttség előtt fejtette ki hivatalának vasárnap nyilvánosságra hozott közleménye szerint. Az egységes kurd haderő "népünk akaratát tükrözi és az én álmaim egyike is" - hangoztatta Barzani.

A hadsereg magját azok a pesmergák, vagyis kurd harcosok képeznék, akik jelenleg a két meghatározó iraki kurd párt szolgálatában állnak. A Barzani vezette Kurdisztáni Demokratikus Párthoz (KDP) 55 ezer pesmerga (közülük 30 ezer tartalékos), míg a Dzsalal Talabani iraki elnök irányítása alatt álló Kurdisztáni Hazafias Szövetséghez (PUK) pedig 18 ezer kurd fegyveres tartozik.

A két párt 1994 és 1998 között könyörtelen harcot folytatott egymással. Az ellenségeskedésben 3 ezren haltak meg. Később azonban Washington közvetítésével megbékéltek, s közeledésük egymáshoz 2003-tól jelentősen felgyorsult, majd az erbíli és a szuleimáníjai kurd kormányzat egybeolvadt.

Barzani kifejtette: az egységes hadsereg megteremtéséhez amerikai segítséget igényelnek, és a haderő meg fog felelni a korszerű nemzetközi normáknak.