Megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről

InfoRádió / MTI
2009. november 19. 06:22
Megállapodtak az Európai Unió tagországainak szakminiszterei és az uniós intézmények tárgyalódelegációi a jövő évi uniós költségvetésről - jelentette be a költségvetési ügyekért felelős európai bizottság egyik tagja. Algirdas Semeta közölte: a megállapodás szerinti kiadásösszeg megközelíti a 123 milliárd eurót.

A költségvetés most véglegesített tervezete tartalmazza a két évig futó, összesen ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési uniós program finanszírozási igényét, valamint 300 millió eurót elkülönít a tejágazat sürgős segítésére szolgáló intézkedésekre is.

A költségvetésről az Európai Parlament mondja ki a végső szót decemberi plenáris ülésén. Az elnöklő Hans Lindblad svéd pénzügyi államtitkár a találkozó után úgy fogalmazott, a jövő évi költségvetés már a gazdasági élénkülés büdzséje lesz, amelynek fő célja a munkahelymegtartás és a gazdasági növekedés segítése.

Hozzátette: a tervezet garanciát jelent a tagországoknak arra, hogy rendelkezésre áll minden szükséges pénzügyi forrás az uniós programokhoz.