Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét Szecsuanban vannak a magyar hegymászók képviselői

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó gyalogos keresésének végeztével hétfőn visszatért Csengtuba az a kínai-magyar tényfeltáró csoport, amelynek tagja volt Mécs László hegymászó oktató és Pechtol Anna, az egyik eltűnt hegymászó, Pechtol Balázs húga.

Az időjárási körülmények hétfőn nem engedték, hogy a helikopter a térségbe repülhessen, illetve hogy a szűk völgyben, ahol a magyarok eltűnését valószínűsítik, felderítő repülést végezzen. A kilenctagú kínai-magyar csoport is a 300 kilométeres utat esőben, ködben s havazás közepette tette meg.

A hozzátartozókat képviselő két magyar további két napot tölt Szecsuan székhelyén azzal a céllal, hogy átnézzék a kínai mentőcsapat által lehozott tárgyakat, ingóságokat, s döntsenek arról, mit és hogyan szállítanak haza. Csengtuban tartózkodásuk másik célja, hogy abban amennyiben arra lehetőség kínálkozik, Mécs László konzultáljon a felszállásra váró kínai helikopter személyzetének bármely tagjával, hogy ily módon is pontosítsák a felderítés részleteit.

A helikopteres keresésnek két célja lehet: az egyik, hogy a hegy eddig fel nem derített oldalán kutasson, a másik pedig, hogy a jég- és sziklaomlás helyszínén, illetve egy eddig be nem látott rövid szakaszon pásztázzák végig a területet nyomok után kutatva. Mécs László az eddigi fényképfelvételek és beszámolók alapján nem tartja valószínűnek, hogy a négy magyar másik úton próbált lemenni a hegyről, s csakúgy, mint a kínai hegymászók, maga sem hiszi, hogy a magyar alpinistákat életben találhatják.

Lin Li, a szecsuani hegymászószövetség főtitkára közölte, hogy ők már hivatalosan is bejelentették a magyarok eltűnését, és a kínai törvények alapján két évig tartják őket eltűntként nyilván, ha addig nem találják meg őket.