Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ausztrál kormány bocsánatot kért a betelepített gyermekektől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bocsánatot kért Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök azokért a szenvedésekért, amelyeket évtizedeken át kellett elviselniük a Nagy-Britanniából Ausztráliába telepített, gyakorta családjaiktól elszakított gyerekeknek.

Kevin Rudd bocsánatkérése az ausztrál parlamentben hangzott el, ahol mintegy 900 "elfeledett ausztrálnak" nevezett személy gyűlt össze, hogy meghallgassa a miniszterelnök szavait. Rudd bocsánatkérését élőben közvetítette az ausztrál állami televízió.

A kormányfő a történem gyalázatos szakaszának nevezte a kitelepítési programot, amely szenvedést és érzelmi sérülést okozott az elhurcolt gyerekeknek. "Szégyenkezve tekintünk vissza arra, ahogyan sokukat megfázva és éhesen hagytak magukra, nem volt hová menniük és nem volt, egyáltalán nem volt kihez fordulniuk" - hangoztatta Kevin Rudd.

Az egykori brit és ausztráliai kormány közös migrációs projektjének jegyében 1930 és 1970 között több ezer gyermeket vittek a válságtól és háborútól sújtott, nélkülöző Nagy-Britanniából - illetve Máltáról, amely akkor még brit gyarmat volt - a biztonságot nyújtó Ausztráliába. Részint brit szülők küldték oda önként a gyermekeiket, hogy megkíméljék őket a veszélyektől és a nélkülözéstől, részint viszont árvákat, illetve olyan kallódó gyermekeket is begyűjtöttek a hatóságok, akiknek éltek ugyan a hozzátartozói, de a háborús káosz elsodorta őket egymástól.

Egy 2001-es jelentés szerint 6 ezer és 30 ezer közé tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik így kerültek Ausztráliába, amely akkoriban valósággal éhezett a bevándorlókra mint azonnali vagy leendő munkaerőre. Ezért a kallódó gyermekekkel elhitették, hogy árvák, és elhelyezték őket árvaházakban. Az ausztrál központi kormány a hat szövetségi államra bízta a róluk való gondoskodást. Sok helyütt méltatlan, durva bánásmódban, fizikai bántalmazásban, lelki terrorban volt részük, és előfordultak szexuális visszaélések is velük szemben.

A migrációs program csaknem 7000 túlélője ma is él még Ausztráliában.