eur:
395.31
usd:
372.19
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Az ausztrál kormány bocsánatot kért a betelepített gyermekektől

Bocsánatot kért Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök azokért a szenvedésekért, amelyeket évtizedeken át kellett elviselniük a Nagy-Britanniából Ausztráliába telepített, gyakorta családjaiktól elszakított gyerekeknek.

Kevin Rudd bocsánatkérése az ausztrál parlamentben hangzott el, ahol mintegy 900 "elfeledett ausztrálnak" nevezett személy gyűlt össze, hogy meghallgassa a miniszterelnök szavait. Rudd bocsánatkérését élőben közvetítette az ausztrál állami televízió.

A kormányfő a történem gyalázatos szakaszának nevezte a kitelepítési programot, amely szenvedést és érzelmi sérülést okozott az elhurcolt gyerekeknek. "Szégyenkezve tekintünk vissza arra, ahogyan sokukat megfázva és éhesen hagytak magukra, nem volt hová menniük és nem volt, egyáltalán nem volt kihez fordulniuk" - hangoztatta Kevin Rudd.

Az egykori brit és ausztráliai kormány közös migrációs projektjének jegyében 1930 és 1970 között több ezer gyermeket vittek a válságtól és háborútól sújtott, nélkülöző Nagy-Britanniából - illetve Máltáról, amely akkor még brit gyarmat volt - a biztonságot nyújtó Ausztráliába. Részint brit szülők küldték oda önként a gyermekeiket, hogy megkíméljék őket a veszélyektől és a nélkülözéstől, részint viszont árvákat, illetve olyan kallódó gyermekeket is begyűjtöttek a hatóságok, akiknek éltek ugyan a hozzátartozói, de a háborús káosz elsodorta őket egymástól.

Egy 2001-es jelentés szerint 6 ezer és 30 ezer közé tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik így kerültek Ausztráliába, amely akkoriban valósággal éhezett a bevándorlókra mint azonnali vagy leendő munkaerőre. Ezért a kallódó gyermekekkel elhitették, hogy árvák, és elhelyezték őket árvaházakban. Az ausztrál központi kormány a hat szövetségi államra bízta a róluk való gondoskodást. Sok helyütt méltatlan, durva bánásmódban, fizikai bántalmazásban, lelki terrorban volt részük, és előfordultak szexuális visszaélések is velük szemben.

A migrációs program csaknem 7000 túlélője ma is él még Ausztráliában.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×