Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama-Medvegyev: fogytán az idő az iráni atomdosszié diplomáciai megoldására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai és az orosz elnök optimistán nyilatkozott arról vasárnapi találkozójukon a szingapúri APEC-csúcstalálkozón, hogy decemberre elkészül az atomfegyverek számának csökkentéséről szóló és december 5-én lejáró START 1 szerződést felváltó új megállapodás. Az orosz és az amerikai tárgyalóküldöttségek feszített tempóban dolgoznak az új szerződés megszerkesztésén.

Barack Obama és Dmitrij Medvegyev elmondta, hogy a szerződésben még mindig vannak kérdéses műszaki és politikai részletek, de konkrétumokról nem beszéltek.

Fogytán az idő az iráni atomdosszié diplomáciai úton történő megoldására - állapította meg egybehangzóan az amerikai és az orosz elnök. Irán mindeddig nem volt képes elfogadni az iráni urán külföldi dúsíttatására vonatkozó ENSZ-javaslatot - mondta Obama. Medvegyev pedig kijelentette: ha az Iránnal folyó tárgyalásoknak nem lesz eredménye, akkor elképzelhető, hogy "más eszközöket" alkalmaznak a konfliktusban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) olyan javaslatot terjesztett Irán elé hogy gyengén dúsított uránkészletének nagy részét Oroszországban dúsíttathatja tovább, majd Franciaországban alakíttathatja át nukleáris fűtőanyaggá. Irán azonban kifogásolta, hogy ezáltal egy időre fűtőanyag nélkül marad egy tudományos célokat szolgáló reaktora. Ezután ígéretet kapott arra, hogy külföldről történő üzemanyag-szállítással megoldják a problémát. Teherán ebben a javaslatban is talált kivetnivalót, és további tárgyalásokat akart, de Washington elutasította ezt.

Egy amerikai diplomata egy hete azt mondta: az Egyesült Államok elég időt adott Teheránnak arra, hogy elfogadja az ENSZ-javaslatot, és ezzel eloszlassa a gyanút atomfegyverprogramja létezése felől, de Irán mindenféle kifogással áll elő.