Az év legnagyobb viharára készülnek a britek

InfoRádió / MTI
2009. november 14. 08:43
Az év eddigi legnagyobb viharára készül Nagy-Britannia. A szélviharral, szakadó esővel járó ítéletidő az előrejelzés szerint szombaton söpör végig az országon, de már péntek este fennakadások voltak a közlekedésben.

A hatóságok főleg a déli országrészre, Cornwall, Devon és Dorset grófságokra, valamint Londonra és környékére adtak ki riasztást.

A vihar pénteken késő este már elérte a déli partokat, ahonnan 100-125 kilométeres széllökéseket jelentettek, és Londonban is viharos szél volt.

Több komptársaság leállította az átkelőjáratokat Nagy-Britannia és Franciaország között, és a hatóságok nem zárták ki, hogy az időjárás a légiközlekedést is megzavarja.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton a déli országrészben 130 kilométeres sebességet elérő orkán és szakadó eső várható.

A Környezetvédelmi Hatóság árvízveszély-riasztást adott ki a tengerparti, illetve a folyókhoz közeli térségekre. Péntek este máris több helyszínről áradásokat jelentettek, és egyes településeken már menteni kellett az embereket a víz elől.

A prognózis szerint Dél-Anglia számos térségében 75 milliméternyi csapadék várható szombaton. Vasárnapra nyugodtabb időt, a jövő hét elejére újabb viharokat jósolnak a szakértők.