New Yorkban állítják bíróság elé az Amerika elleni terrortámadás értelmi szerzőjét

InfoRádió / MTI
2009. november 13. 18:56
Amerikai sajtójelentések szerint New Yorkban állítják bíróság elé az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás értelmi szerzőjét és négy társát.

A CBS News hírcsatorna az amerikai igazságügyi minisztérium egy meg nem nevezett tisztviselőjére hivatkozva közölte: Halid Sejk Mohammedet és társait a guantanamói katonai börtönből viszik majd New Yorkba.

A hatályos jogszabály szerint az amerikai kormánynak 45 nappal korábban értesítenie kell a törvényhozást, ha egy terroristagyanús foglyot az Egyesült Államok területére akar szállítani.

Halid Sejk Mohammed a korábbi vallatások során elismerte, hogy ő tervelte ki a 2973 ember halálát okozó szeptember 11-ei terrormerényletet és ő ismertette az elképzelését Oszama bin Ladennel, az al-Kaida vezetőjével még 1996-ban.

Pénzügyi támogatást kért a végrehajtáshoz és részt vett a megvalósításban is. Igazságügyi szakértők szerint védői valószínűleg hivatkozni fognak arra, hogy Halid Sejk Mohammed a guantanamói börtöntáborban kínzások hatására tett vallomást.