ENSZ-békefenntartókat kér Mexikó a bűnözés letörésére

InfoRádió / MTI
2009. november 12. 06:22
ENSZ-békeerők kivezénylését kérték városukba szerdán a mexikói Ciudad Juárez munkaadói szervezetei, a bűnözés elleni harc, a drogkartellek elleni fellépés segítésére.

Az 1,3 milliós észak-mexikói nagyváros a texasi El Pasóval szemben, közvetlenül a mexikói-amerikai határon fekszik. S mivel így az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelem egyik kulcsfontosságú állomása, a különböző mexikói drogkartellek közötti véres küzdelem fő helyszínévé vált: idén eddig több mint 2000 gyilkosság történt a városban, ami a települést a világ egyik legveszélyesebb helyévé tette. (Tavaly az egész évben "csak" 1653 gyilkosságot követtek el Ciudad Juárezben, de már ez is rekordnak számított.)

A városban működő szabadkereskedelmi övezet elnöke szerdán újságíróknak nyilatkozva ENSZ-békefenntartókat kért. A mexikói kereskedelmi kamara helyi szervezetének elnöke pedig úgy vélte: az ENSZ és az Egyesült Államok katonai rendőrségének bevetésére lenne szükség, mert a gyilkosságok mellett rengeteg emberrablás is történik, s emiatt már mintegy 6000 helyi bolt zárta be kapuit.

A kábítószerkartellek háborújának Felipe Calderón elnök 2006 végi beiktatása óta már 14 ezernél több halálos áldozata volt Mexikóban. A kormány országszerte majdnem ötvenezer katonát mozgósított a drogcsempészek elleni rendőrségi akciók támogatására, s közülük 8500-at Ciudad Juárez körzetébe vezényeltek.