Magasabb riadókészültségbe helyezték a dél-koreai haderőt

InfoRádió / MTI
2009. november 11. 06:20
Dél-Koreában szerdán az eddiginél magasabb riadókészültségi fokozatba helyezték a haderőt, attól tartva, hogy Észak-Korea megpróbálja megtorolni az előző napi tengeri incidenst, a két fél hadihajóinak tűzpárbaját.

A szöuli vezérkar egyik tisztje szerint a dél-koreai erők egyelőre nem észlelnek szokatlan északi csapatmozdulatokat. A dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ugyanakkor úgy vélte: időbe telhet, míg sor kerül az esetleges megtorló akcióra. Egy meg nem nevezett kormányzati illetékes pedig azt közölte, hogy az észak-koreaiak is riadókészültségbe helyezték csapataikat.

A két fél hadihajói közötti incidensben állítólag dél-koreai gyorsnaszádok nyitottak először tüzet az észak-koreai haditengerészet egyik hajójára, mert az szerintük megsértette a vitatott határvonalat. Az északiak viszonozták a lövéseket.

Szöuli források szerint a mindössze két percen át tartó tűzpárbajban az északi hajó komoly sérüléseket szenvedett, s tűz ütött ki rajta. Állítólag egy észak-koreai tiszt meghalt, három tengerész pedig megsérült. A délieknek nem voltak veszteségeik.

A két ország közötti, vitatott nyugati tengeri határon hét éve nem történt ilyen komoly összecsapás. Az incidens fokozta a feszültséget a térségben, ráadásul éppen akkor, amikor néhány nap múlva Szöulba látogat Barack Obama amerikai elnök.