eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Medvegyevet dicsérték, Putyint bírálták a november 7-ére emlékezők

Az orosz kommunisták szombaton Moszkva központjában felvonulást tartottak az 1917-es bolsevik forradalom évfordulója alkalmából - amely négy éve már nem hivatalos ünnep -, a rendőrség mintegy 20 embert őrizetbe vett.

A felvonuláson a kommunisták bírálták a befolyásos miniszterelnököt, Vlagyimir Putyint és óvatosan dicsérték kézi vezérléssel kiválasztott utódát, Dmitrij Medvegyev elnököt, mint olyan embert, aki "némi reményt" adott a népnek.

"Medvegyevnek nem kellene hátrafelé nézegetnie Putyinra" - harsogta egy felvonuló, Jakub Szajdullajev, kezében "Putyin az orosz haladás fő akadálya" feliratú táblát tartva. "Ki kellene bújnia Putyin árnyékából" - idézte őt a Reuters hírügynökség.

Tízezrek vonultak fel Moszkva központjában vörös zászlók és a korrupciót bíráló transzparensek alatt a Nagyszínház közelében álló Marx Károly szoborhoz.

A Szovjet Kommunista Párt 74 éven át irányította Oroszországot a Szovjetunió 1991-es felbomlásáig. Mint a szovjet időkben, most is előre egyeztették a pártvezetéssel a felvonulás szervezői a jelszavakat és a transzparensek feliratait.

"Medvegyev becsületesen bevallotta, hogy az ország holtpontra jutott" - mondta beszédében Gennagyij Zjuganov pártelnök, Medvegyev szeptemberben közzétett, "Előre, Oroszország" című blogjára utalva, amelyben megkísérelte felvázolni a válság utáni Oroszország lehetőségeit.

Az Interfax jelentése szerint a Baloldali Front párt legalább 20 aktivistáját, közöttük Szergej Udalzov pártvezetőt a rendőrség őrizetbe vette engedély nélkül tartott tüntetés miatt. A rendezvény ettől eltekintve békésen zajlott.

Az Interfax szerint a megmozduláson országszerte 150 ezren vettek részt, a rendre a biztonsági erők több mint 10 ezer embere vigyázott.

Vlagyimir Putyin akkori elnök 2005-ben törölte el a november 7-ét, mint nemzeti ünnepet és vezette be november 4-ét, a nép egységének napját. Ezen a napon ért véget 1612-ben Moszkva lengyel-litván megszállása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×