Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az újkori német történelem legboldogabb napja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az újkori német történelem legboldogabb napjának nevezte 1989 november 9-ét, a berlini fal leomlásának napját Angela Merkel. A készülődés tetőpontjára hágott, Berlin jubileumi lázban ég a fal leomlásának 20. évfordulója előtt. A turisták már elárasztották a belvárost, ahol a november 9-i ünnepségeket rendezik.

Szokásos hétvégi videoüzenetében a német kancellár kiemelte az egykori NDK ellenzéki, illetve polgárjogi mozgalmainak, valamint az egyházaknak a szerepét a fal lebontásához elvezető eseményekben.

"Az akkori ellenzék a szabadság, illetve a demokrácia melletti bátor kiállásával döntő szerepet játszott abban, hogy leomlott a fal, és egy évvel később lehetővé vált Németország újraegyesítése" - hangsúlyozta a kancellár. A német konzervatív politikus maga is a volt keletnémet kommunista államban nőtt fel, tanulmányait ott végezte és akkor még ellenzéki politikai pályáját is az egykori NDK-ban kezdte.

Videoüzenetében emlékeztetett arra, hogy az egyházak támogatták a kommunista rezsim elleni, rendszeressé vált hétfői tüntetéseket, a templomok pedig a békéért és a szabadságért könyörgő istentiszteletek helyszínévé váltak.

Egy szombati interjúban ugyanakkor a kancellár állást foglalt amellett, hogy folytatni kell az egykori NDK történelmének feldolgozását. Merkel a kommunista időkben megyei pártlapnak számított Leipziger Volkszeitungban megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az NDK-s múlt feldolgozásának lezárása annak eltussolását jelentené.

A kancellár szerint az emlékezést ébren kell tartani, ez ugyanis elengedhetetlen a jövő alakításához. "Ezt diktálja a volt kommunista állam áldozataival és az elkövetkező generációkkal szembeni felelősség is" - jelentette ki Merkel, utalva arra: a jövő generációi számára csakis így lehet elmagyarázni azt, hogy a szabadságnak milyen nagy ára van.

Az első keletnémet kancellár annak a nézetnek adott hangot, hogy immár megszűntek a korábbi nagy különbségek a keleti és a nyugati országrész lakosságának életszínvonala között. Merkel ugyanakkor továbbra is rendkívül fontos kormányzati feladatnak nevezte a keleti tartományok felzárkóztatását, és ezzel összefüggésben utalt a 2019-ig szóló, úgynevezett szolidaritási támogatás jelentőségére.